Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Népi Baloldal: Plebejus demokratikus korrekciót!

A baloldal az elmúlt tizenöt év fokozatos fejlődése során sikeresen egyesítette a nemzeti és a progresszív hagyományokat, a jobboldalon ez nem történt meg - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton Ópusztaszeren.
"Aszimmetrikus a bal- és a jobboldal fejlődése ma Magyarországon, ennek az aszimmetriának a következménye, hogy nagyon nehéz a párbeszéd" - mondta a miniszterelnök azon a tanácskozáson, amelyet az MSZP népi baloldala rendezett a nemzeti közmegegyezés halaszthatatlan szükségességéről.

A jobboldal igazi nagy tragédiájának Magyarországon a politikus azt nevezte: ahelyett, hogy a modern konzervatizmus enyhítené a szélsőségek irányába nyitott nemzeti radikalizmust, nem egyszer a nemzeti radikalizmus vet árnyat a jobboldalra. A nemzeti progresszió fő áramához ma Magyarországon három politikai párt tartozik: a legnagyobb a demokratikus baloldal, az MSZP, a társadalmi, gazdasági új liberalizmust képviselő SZDSZ, és ide sorolható a főáramot a nemzeti tradícionalizmussal színesítő MDF is - közölte Gyurcsány Ferenc.

Valamikor 2000-2001 táján Magyarországon bekövetkezett egy törés, amikor a gazdaságilag lehetséges és a társadalmilag szükséges összhangja megszűnt - mondta a miniszterelnök Az igazi nagy különbség a bal- és jobboldal között, hogy a baloldalon erre megszületett a válasz. Először a csendes szembenézéssel, hiszen a választási program már a modernizációra, s nem a korábbi szociális kiigazítás folytatására épült, majd a választások után elkezdett, nyíltan vállalt gazdasági és társadalompolitikai fordulattal - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: a jobboldal eközben ugyanott maradt, ahol 2000-2001-ben volt.

A tanácskozáson elfogadott kiáltvány szerint a haladás, a szociális érzések és a nemzeti célok nem állíthatók szembe egymással, azoknak együtt és egyszerre kell érvényesülniük. "A népi baloldal segíteni akarja az elviselhetőbb társadalmi légkör kialakítását" - olvasható a nyilatkozatban. A fórumon jelen volt Suchman Tamás, Géczi József Alajos, Kósa Ferenc, illetve Simon Gbor, az MSZP országos választmányának elnöke is.

Sipos József történész, a szocialista párt társadalompolitikai tagozatának ügyvivője szerint a Népi Baloldal hárommillió szegény magyart árul el, ha melléáll a kormányprogram megszorító intézkedéseinek. Ezeknek plebejus demokratikus korrekciójára lenne szükség.

(Forrás: MTI, Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életem első önálló kiállítása

A soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban szombattól szeptember 21-ig az Életem első önálló… Tovább olvasom