Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

Népszavazás a kórházakról, gyógyszerekről és a termőföldről

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP hét népszavazási kezdeményezése közül hármat hitelesített hétfői, illetve kedd esti ülésén.
A testület a következő kérdéseknek adott „zöld utat”: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?” ; „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?” ; „Egyetért-e Ön azzal, hogy a – 2005. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló, 1994. évi LV. törvény szerint – családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?”
Az OVB ugyanakkor elvetette a tandíjfizetésről, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról és a kormány tagjainak személyes felelősségéről megfogalmazott kérdéseket.
A Fidesz képviseletében Nyitrai Zsolt a testület kedd esti ülését követően azt közölte: a nem hitelesített kérdések ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért.
A két ellenzéki párt október 24-én nyújtotta be a reformokról szóló népszavazási kezdeményezését a testülethez. Indoklásuk szerint a tavaszi országgyűlési választásokon az emberek nem szavazhattak a valóság ismeretében, ezért most meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy szabadon döntsenek a jövőről, a reformokról.
Ügydöntő népszavazást legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére kell tartani. Az eredményes népszavazás alapján hozott döntés kötelező az Országgyűlésre. Az alkotmány felsorolja, mely kérdésekben nem lehet sem ügydöntő, sem véleménynyilvánító népszavazást tartani. Így nem lehet országos népszavazást tartani többek között a költségvetésről, annak végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról.
Az ügydöntő népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom