Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Népszavazási aláírásgyűjtés indulhat az sms-es népszavazásról

Budapest - Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén hitelesítette annak a - magánszemély által benyújtott - népszavazási kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, amelyen ahhoz kérik a választók támogatását, hogy a jövőben sms-ben is lehessen szavazni a népszavazásokon.
A majdani népszavazáson tehát arról lehetne dönteni, hogy népszavazások alkalmával mobiltelefonról is lehet-e szavazatot leadni. Eredményes népszavazás esetén ez lenne az utolsó népszavazás, amikor csak a hagyományos módon, papíron lehetne szavazni.

Az OVB korábban elutasította ugyanezt a kezdeményezést, ám az Alkotmánybíróság megsemmisítette a testület határozatát, és új eljárásra kötelezte; ezért hitelesítették most az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát.

A hitelesített íven az áll: "Egyetért-e Ön azzal, hogy népszavazási eljárásban a választók szavazataikat szabad elhatározásuk szerint papíron vagy sms-ben adhassák le?".

Ügydöntő népszavazást legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére kell tartani. Ha az országos népszavazást el kell rendelni, az eredményes ügydöntő népszavazás alapján hozott döntés kötelező az Országgyűlésre.

A népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését azt követően lehet elkezdeni, hogy az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, majd határozatát közzétette a Magyar Közlönyben.

A hitelesítés megtagadásáról szóló döntés ellen a Magyar Közlönyben történt megjelenést követő 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelemmel élni, a kérelmet az Alkotmánybírósághoz kell címezni és az OVB-hez benyújtani. Az Alkotmánybíróság soron kívül dönt a jogorvoslatról.

Országos népszavazás elrendelésére irányuló állampolgári kezdeményezés esetén négy hónapig lehet aláírást gyűjteni, és országos népszavazást kell tartani, ha legalább 200 ezer választópolgár ezt kezdeményezi.

Az összegyűjtött íveket be kell nyújtani az OVB-hez, amely megbízza az Országos Választási Irodát, hogy 45 napon belül ellenőrizze az aláírások hitelességét és tájékoztassa az eredményről. Ha az OVB az aláírások hitelesítése után érvényesnek minősíti a kezdeményezést, az Országgyűlésnek határozatban kell döntenie a referendum elrendeléséről, amelynek időpontját a köztársasági elnök tűzi ki.

A népszavazást az azt elrendelő országgyűlési határozat közzétételét - jogorvoslat esetén annak elbírálását - követő 90 napon belüli időpontra kell kitűzni.

Az ügydöntő népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Olvasóink írták

  • 2. zoltanszabo 2010. november 15. 22:34
    „Ekkora marhaságot nem hallottam még.Egy telefonról ? lehet szavazni? A szolgáltatók találták ki? Mennyi lóvé folyna be hozzájuk,Megint egy adó fajta? megint pénzt szedni ki a zsebünkből?SMS--adó?Ekkor lenne csak igazán nagy csalás.Akinek érdeke fűződne ehhez reggeltől--estig küldözgetné az SMS-eket.Baromság!!”
  • 1. atomboy 2010. november 15. 19:37
    „Miert nem online nepszavazas... az sms penzbe kerul...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszintű csomópont épült Veszprémnél

Veszprém - Elkészült a 8-as és a 72-es főút kereszteződésében kialakított kétszintű csomópont… Tovább olvasom