Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Népszavazást kezdeményez az LMP a főpolgármester választásról

A párt által benyújtott kezdeményezés szerint a főpolgármestert és a fővárosi közgyűlés képviselőit a jövőben is közvetlenül válasstanák meg a budapestiek.
Karácsony Gergely országgyűlési képviselő a Városháza előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján "böszmeségnek" nevezte a BÖSZ (Budapesti önkormányzati Szövetség) tervezetét, ami szerint 2014-től automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek, és a közgyűlés tagjai maguk közül választanák ki a főpolgármestert.

Az LMP álláspontja szerint ez olyan mértékű beavatkozást jelent a demokratikus önkormányzati rendszerbe, amelyről feltétlenül ki kell kérni az érintettek véleményét.

Kaltenbach Jenő fővárosi LMP-s képviselő bejelentette: ezért azt javasolják a közgyűlésnek, hogy helyi népszavazás keretében kérdezzék meg az ügyben a budapesti polgárokat.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte minden más európai fővárosban lényegesen értelmesebb, hatékonyabb közigazgatási rendszer működik, és általában "az egész város testülete" határozza meg a legfontosabb kérdéseket, míg a kerületek legfeljebb kiegészítő jellegűek.

Úgy látja, ha a BÖSZ elképzelése mégis megvalósulna, akkor az azt jelentené, hogy a fővárosnak gyakorlatilag nem lesz központi akarata, a kerületi lobbik teljesen szétszabdalnák a várost. A budapestiek biztos, hogy nagyon rosszul járnának ezzel - szögezte le.

Azt mondta, a tervezet nem illeszkedik Budapest múltjához, hagyományaihoz sem; a főváros vezetése, közigazgatása soha nem volt az elmúlt száz évben annyira széttagolt, mint amilyen a BÖSZ-javaslat alapján lenne.

Jelezte azt is, Tarlós Istvánt is tájékoztatták az indítványukról, és azt - mint fogalmazott - a főpolgármester nem ellenezte.

Közölte, ha mégsem kap többséget a javaslat a közgyűlésben, akkor közvetlenül a választópolgárokhoz fordulnak majd, tehát a népszavazás kiírása érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Karácsony Gergely azt hangoztatta: ennek a népszavazásnak a politikai súlya elég lehet ahhoz, hogy megállítsa a Fideszt ebben a kérdésben, még akkor is, ha közjogi értelemben a kezdeményezés nem köti az Országgyűlést.

Utalt arra, hogy az új önkormányzati törvényt várhatóan még az idén elfogadja az Országgyűlés, ezért is szeretnének "beelőzni" a mostani a kezdeményezéssel.

Emlékeztetett arra, hogy Budapesten az elmúlt két évtizedben nem volt népszavazás, csak kerületi szinten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik fiókhálózatukat a takarékok

Tíz új egységgel bővült a Takarékszövetkezeti Integrációba tartozó takarékok országos fiókhálózata az elmúlt egy évben. Tovább olvasom