Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Népszavazást tartanának a szociális kártyáról

Az Összefogás Párt kedden benyújtotta az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) a szociális kártyával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését - jelentette be az OVB budapesti épületében tartott sajtótájékoztatóján Szepessy Zsolt, a párt elnöke, Monok polgármestere.
A kérdés így szól: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a vonatkozó jogszabályok módosításával az egész országra kiterjessze és egységesen kötelezővé tegye a szociális kártya rendszerét, annak érdekében, hogy az adófizetők által befizetett adóból kifizetett segélyeket ne lehessen alkoholra, cigarettára és uzsorára elkölteni?"

Szepessy Zsolt szerint a magyar emberek a leghivatottabbak arra, hogy eldöntsék, a szociális kártya hasznos-e vagy sem, nem pedig csak a politikusok, a politológusok vagy a szociológusok. Mint mondta, a népszavazásnál demokratikusabb formát nem tud elképzelni.

Arra a kérdésre, hogy hány önkormányzat vezette már be, vagy tervezi bevezetni a szociális kártyát, azt mondta: folyamatosan nő azoknak az önkormányzatoknak az aránya, akik érdeklődnek, illetve akik már bevezették, több önkormányzatnál pedig már nagyon jó tapasztalatok vannak. Úgy gondolja, a népszavazási kezdeményezés "bevezetési hullámot" idéz majd elő - tette hozzá.

Szepessy Zsolt szerint a Tárki által végzett felmérés, amely a szociális kártya bevezetésének támogatottságát vizsgálta, azt mutatja, hogy nagy mértékű konszenzus van a kérdésben, ugyanis - mint mondta - a felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka támogatja a bevezetését.

Azt mondta: a népszavazás megtartása esetén a magyar lakosság 80 százaléka fogja támogatni a javaslatot, ami szerinte azért jó, mert megold olyan problémákat, amelyek már húsz éve feszültséget okoznak a társadalomban. A cél az, hogy az adófizetők nagyon nehezen befizetett adóforintjai oda kerüljenek, ahova kell - jelentette ki, hozzátéve: nem akarják a szegény emberektől a segélyeket elvenni, viszont azt sem, hogy a gyermekek helyett uzsorásokhoz, alkoholkereskedőkhöz, cigarettacsempészekhez kerüljön a pénz. Fontosnak tartja, hogy ezekben a családokban a gyerekek tanuljanak. Ha ennek nincs meg az anyagi feltétele, akkor változatlanul a társadalom leszakadt rétegéhez tartoznak majd - hangsúlyozta.

Az MTI kérdésére válaszolva az ombudsmani vizsgálatról azt mondta: ebben az évben már nem, csak a jövő év első negyedére ígért eredményeket a biztos. Hozzátette: az ombudsmani vizsgálatnak semmilyen következménye nincs, mindössze ajánlást fogalmazhat meg. Ha az ombudsman szerint a szociális kártya nem jó dolog, az sem tántorítja el őket céljaiktól. Szepessy Zsolt szerint a legnagyobb legitimáció a népszavazás lesz.

A polgármester közölte, az Országos Választási Bizottság jövő hétfőn dönt beadványukról.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például alapélelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Olvasóink írták

  • 1. 751510 2009. december 01. 19:40
    „Helyes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivágták az ország karácsonyfáját

A Vas megyei Felsőcsatáron kedden délelőtt kivágták és a szállításhoz előkészítették azt a 18… Tovább olvasom