Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Neten buzdított öngyilkosságra

Elfogtak egy az interneten öngyilkosságra buzdító férfit a BRFK munkatársai, akik ezzel legalább hat fiatal életét mentették meg.
Elfogtak egy az interneten öngyilkosságra buzdító férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai, akik ezzel - közlésük szerint - legalább hat fiatal életét mentették meg. A rendőrség még vizsgálja, hogy a férfinak lehet-e köze korábbi öngyilkosságokhoz; a felbujtó akár 5 év börtönt is kaphat.

Szokolai Zoltán alezredes, a BRFK életvédelmi osztályának vezetője hétfői, "megelőzési céllal" tartott sajtótájékoztatóján elmondta: február 13-án este kaptak a mentők bejelentést arról, hogy a XIX. kerületben két huszonéves nő "öngyilkosságot fog elkövetni". A helyszínre érkező mentők a két fiatalt súlyos állapotban szállították kórházba.

Az alezredes az öngyilkosság módszeréről és körülményeiről nem kívánt részleteket elárulni, ám a megmentett nők kihallgatásából idézve azt közölte, a fiatalok internetes közösségi oldalakon ismerkedtek meg a huszonéves férfival, aki nem akart ugyan öngyilkos lenni, ám arra buzdította, majd 13-án a távolból "irányította" is őket.

Elmondta, a rendőröknek 15-én sikerült azonosítaniuk a férfit, akit vidéki otthonában fogtak el. Kihallgatása során felmerült, hogy további, korábban a férfival kapcsolatba került 6-8 fiatal a közeljövőben ugyancsak öngyilkosságot fog elkövetni, ezért még aznap éjszaka azonnali intézkedésként megkeresték a világhálón beazonosított embereket, illetve azok szüleit.

A BRFK osztályvezetője közölte, a gyanúsított az interneten "legyünk végre boldogok" mottóval ajánlott fájdalommentes módszert öngyilkosságok elkövetéséhez, és a Facebookon még azt is közzétette, hogy egy tömeges bűncselekményhez is embereket gyűjt.

A férfi vallomása szerint azzal buzdította a fiatalokat öngyilkosságra, hogy a szüleiket ezzel megbüntethetik, valamint azzal, hogy így pár percre sajtóhírré válhatnak. A férfi vallomásából kiderült az is, hogy ő nem érezte jól magát családi környezetében; nem figyeltek rá, illetve bántalmazták, ezért is próbált meg kapcsolatokat kialakítani az interneten.

Szokolai Zoltán az esettel kapcsolatban kitért arra is, hogy korábban történt több hasonló öngyilkosság, ezért most azt is vizsgálják, azok kapcsolatba hozhatók-e a gyanúsítottal. Közölte, a február 17-én a bíróság által előzetes letartóztatásba helyezett férfit öngyilkosságban való közreműködéssel gyanúsítják, amelynek a büntetési tétele 5 év szabadságvesztés is lehet.

Bácskai Tünde őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa a történtekkel kapcsolatban a szülők és a pedagógusok felelősségére hívta fel a figyelmet, és arra: a fiatalok közül sokan - okostelefonjukon keresztül - gyakorlatilag a nap 24 órájában jelen vannak az interneten, ám nincsenek felkészítve arra, hogy a világhálón elért különböző információkat, tartalmakat, illetve azok hatásait feldolgozzák.

Közölte, a fiatalok az életkorukból adódóan gyakran nem is tudnak különbséget tenni a virtuális élet és a valóság között. Véleménye szerint a szülőknek követniük kellene, hogy gyerekek milyen oldalakat látogatnak, és szerinte jelzésértékű lehet, ha egy fiatal viselkedésre megváltozik; ekkor meg kell próbálni kideríteni ennek okát.

Olvasóink írták

 • 4. uborka 2013. február 19. 11:33
  „Akkor a számítógépes leselkedő rendőröknek is kell egy kis elismerés, mert be lehetne csukni az alosztályt!! Ugye arra gondolunk?? Bődületes marhaság az egész!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. NP1 2013. február 18. 20:51
  „1. uborka 2013.02.18. 18:40

  A Te agyadban olyan sokat nem tudnának olvasni.”
 • 2. VV4 2013. február 18. 20:08
  „uborka, te agyament: BTK 168. § Remélem azért nem a rendőrség a felelős, hogy ez egy bűncselekmény a jogalkotó szerint...”
 • 1. uborka 2013. február 18. 18:40
  „Hát normális emberek vannak itt??? A hatóság elfogta, mert buzdít!!! Őrült baromság ez az egész, agyament dolog, aki ezt ki találta. Inkább mondják azt,hogy akire a 10 rá számolással jut, azt le tartóztatjuk!!!!!! Milyen aggyal gondolkodnak a rendőrség azon megfelelő osztályán??????????????????? Ez már nagy eredmény, hiszen az agyunkban is olvasnak!!!!!!!!! Rendőr állam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő közvetítés a Haza és Haladás konferenciájáról

13 órától élőben láthatják a Haza és Haladás konferenciáját, melyen bemutatják az új… Tovább olvasom