Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Neurobiológiai tudásközpont

A Terápiás célú idegrendszeri kutatások a molekulától az integrált idegrendszeri működésig című szegedi neurobiológiai kutatásfejlesztési projekt megvalósítására Délalföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) néven konzorcium alakult a szegedi egyetem, valamint több kutatóhely és cég részvételével.
A DNT tavaly pályázott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal tudásközpont projektjére, és 1,7 milliárd forint támogatást nyert. A kutatást és fejlesztést a következő négy évben 5 alapprogram köré csoportosítja, 45 munkacsoport részvételével.

A konzorcium szakmai vezetője Telegdy Gyula akadémikus elmondta: a különféle szorongásos és szenvedélybetegségek, a neurodegenerációs betegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzését és gyógyítását célzó kutatások komplexek, a gének szintjétől a pszichiátriai kórképek megjelenéséig követik a betegségeket.

Az Egis gyógyszergyár támogatásával a szegedi egyetem területén új laboratóriumokat hoznak létre, elsősorban a szorongásos betegségek és a depresszió elleni szerek kutatására – tudtuk meg Alföldi Péter projektmenedzsertől.

Európai fehérjekutató labor lesz Szegeden – hangsúlyozta Penke Botond akadémikus, a tudományos feladatok koordinátora. A professzor és kutatótársa szabadalmára épülő első „spin-off" cég egy táplálékkiegészítő termék fejlesztésén dolgozik. Ez nemcsak az Alzheimer- és a Parkinson-kór prevenciójában és előrehaladásának gátlásában segíthet, hanem a rákgyógyszerek erős káros hatásainak csökkentésében is.

A DNT célja, hogy az általa koordinált konzorciumi tagok részvételével 9-10 éves távon nemzetközi jelentőségű neurobiológiai K+F övezet alakuljon ki, mely befektetéseket vonz a dél-alföldi régióba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségekért díj

Győr. A városi közgyűlés a kisebbségek napja alkalmával „Kisebbségekért” díjakat adományoz… Tovább olvasom