Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Neve miatt nem esélyes Erdő Péter

Ha európait választanak pápává, Erdő Péter a favorit - utal az Italian Insider a pápa környezetére hivatkozó beszámolójában. Ám Malakiás próféciája miatt erre mégis kevés az esély.
"Eddig senki sem gondolt erre, de Erdő bíboros határozott favoritnak tűnik az európai jelöltek között" - nyilatkozta egy jólinformált forrás az olasz Italian Insider című lapnak.

A lap kiemeli, hogy hatvan évével Erdő hosszú ideig pápa lehetne, ezzel stabilizálhatná a pápai hivatalt, amit megrázott XVI. Benedek váratlan bejelentése február végi visszavonulásáról. Arról is írnak, hogy II. János Pál pápának kifejezett óhaja volt, hogy a pápai trónra a jövőben is európaiakat válasszanak, megőrizve ezzel akatolikus egyház európai vezető szerepét.

Erdő az európai püspöki konferencia vezetője. 1975-ben avatták pappá, 1977-80 között Rómában tanult. Ezután kánonjogot tanított Esztergomban és külföldi egyetemeken vendégprofeszorkodott. 1986-tól a magyar püspöki konferencia kánonjogi bizottságának titkára, 1999-től a konferencia elnöke. Bíborossá még II. János Pál nevezte ki 2003-ban, így 2005-ben részt vett a XVI. Benedeket megválasztó konklávén - írja az index.hu.

Az olasz lap értesüléseivel szemben a hazai katolikus körök nem számítanak Erdő megválasztására. Ennek oka a középkorban élt Malakiás nevű proféta jövendölése, amely szerint az utolsó pápa II. Péter lesz, utána jön a végítélet.

A misztikus jövendölés akadályozta meg eddig, hogy egyetlen pápa sem vette fel eddig a Péter nevet. Nem tisztázott viszont, hogy a pápa eredeti nevét vagy felvett nevét kell II. Péter alatt érteni. Malakiásról és jóslatairól itt olvashatnak.

Egy másik Péter is szóba került

Korábban „papabilis"-nek nyilvánították a bíborosi testület másik Péterét, Peter Kodwo Appiah Turkson ghánai érseket is. A római kúriában szolgáló, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsát vezető fekete kardinálisra esélyesként lehetett fogadni a brit fogadó irodákban.  

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2013. február 12. 20:32
    „Ez marhaság. XVI. Benedek is Jóska volt eredetileg. Nem kell neki Péternek lenni. Mikor lesz már egy néger pápa?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katát először február 12-én kell fizetni

Február 12. az első fizetési határidő a kisadózók számára. Tovább olvasom