Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nevem Sam

Megindító film egy értelmi fogyatékos apáról, akitől, bár mindennél jobban szereti, el akarják venni kislányát. Sean Pennt alakításáért a legjobb főszereplő Oscar-díjára jelölték.

Sam Dawson (Sean Penn) okos, mint egy hétéves. A baj csak az, hogy elmúlt harminc, ám egy speciális pszichiátriai betegség következtében, sohasem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Egy gyorsétteremben dolgozik, imádja a Beatlest és boldog: ő neveli kislányát, Lucy Diamondot, akit egy hajléktalan asszony szült.
A kislány betölti a hét évet: lassacskán letagadhatatlan, hogy okosabb az apjánál.

A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt, ám bármilyen is legyen Sam agya, a szívében több van, mint a legtöbb felnőttében. Vissza akarja szerezni lányát. A kirendelt védőügyvéd (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat visszamaradott védencétől.

Jessie Nelson forgatókönyvíró-rendező:
„Sean még nem vállalta el hivatalosan a szerepet, de egy beszélgetés során elmondta, milyen ötletei vannak az egyik jelenettel kapcsolatban, egyszer csak felállt egy pillanatra és megmutatta, szerinte hogy jár Sam. Arra gondoltam, úristen, ez túl szép, hogy igaz legyen. Abban a pillanatban kritálytisztán megláttam magam előtt a filmet, abban a járásban pedig a figurát."
Amikor Penn aláírta a szerződést, Nelson úgy érezte, olyan főszereplőt talált, aki egészen eredeti és hiteles módon tud életet adni ennek a különleges karakternek.

Sean Penn:
„Tudtam, hogy Sean milyen mélyre tud menni, és milyen megszállottan keresi egy figura igazságát. Számomra ő generációjának legnagyszerűbb színésze. Attól a perctől, hogy csatlakozott hozzánk, egyre fontosabbnak éreztem az egész projektet… A forgatókönyv szülőként igazán mélyen megérintett. A legfontosabb számomra az, hogy Sam fogyatékossága semmilyen mértékben nem csökkenti önállóságát és emberségét".

Michelle Pfeiffer:
„Azok a történetek, amelyek a családdal foglalkoznak és hogy mitől lesz jó szülő valaki, különösen fontosak számomra. De kissé ideges voltam a karakter miatt. Rita annyira el van foglalva magával és a munkájával, hogy legalább tíz percbe telik, míg egyáltalán feltűnik neki, hogy Sam szellemi fogyatékos… Az első forgatási napig fogalmam sem volt, Sean hogyan fogja eljátszani a figurát. Nem beszélgettünk végtelen órákat a karakterekről. A forgatáson kellett felfedeznünk egymást."

A forgatásról

 A film elkészítése nem lett volna lehetséges az 1969-ben alapított Los Angeles-i L.A. Goal nevű non-profit szervezet nélkül, amely a fejlődési rendellenességgel, fogyatékossággal élő felnőtteket segíti. Jessie Nelson és forgatókönyvíró-társa, Kristine Johnson számtalanszor meglátogatták a központot, mialatt a forgatókönyvön dolgoztak, elsősorban a szellemi fogyatékos szülőkre koncentrálva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13,5 ezer font egy Harry Potter könyvért

13,5 ezer fontért kelt el egy ritkaságnak számító Harry Potter könyv egy angliai könyvaukción. Tovább olvasom