Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

New York bandái

Fordulatokban gazdag film Leonardo Di Caprióval és Cameron Diazzal az 1860-as évek forrongó, zűrzavaros időszakából, amikor az utcákat a bűnözők bandái uralták.

Amsterdam Vallon, egy ifjú ír-amerikai tizenöt év javítóintézet után elindul, hogy bosszút álljon a Hentes Billen, aki édesapját a szeme láttára megölte. A bandavezér hatalma azóta csak nőtt, s most még nagyobb kegyetlenséggel harcol az új ír bevándorlók ellen. A tizenöt
évvel korábbi döntő győzelmet, melynek az öreg Vallon is áldozátul esett, minden évben megünnepli. A fiú erre a napra vár, hogy méltó bosszút álljon apjáért.

Nagyszerű terep

Martin Scorsese New York bandái című filmje az 1860-as években, Manhattan déli részén játszódik a forrongások idején. A polgárháború ekkorra már kettétépte az országot, a teljes káosz fenyegetett. New York lakosait is egyre közelebbről fenyegette a háború.
A történet szereplőinek otthona az Öt Pont, Amerika egyik legszegényebb környéke, ahol folyton rivális bandák vívtak háborút az utcák feletti hatalomért. A legkülönbözőbb illegális tevékenységekhez ideális terep volt a New York-i kikötő és a virágzó Wall Street üzleti negyede (itt volt Barnum híres amerikai múzeuma is) közé eső terület, mely valóságos mágnesként vonzotta a bűnözőket.

A sztori

A törvényen kívüliség időszakában a szemérmetlen politikai korrupció teljesen eluralkodott a városi önkormányzat irodáiban. Ekkor játszódik Amsterdam Vallon, egy ifjú ír-amerikai története. Tizenöt év javítóintézet után, mikor végre kiengedik, visszamegy az Öt Ponthoz, hogy bosszút álljon a Hentes Billen, aki édesapját szeme láttára megölte.

A bandavezér hatalma azóta csak nőtt, s most még nagyobb kegyetlenséggel harcol az új ír bevándorlók ellen. A tizenöt évvel korábbi döntő győzelmet, melynek az öreg Vallon is áldozatul esett, minden évben megünnepli. A fiú erre a napra vár, hogy méltó bosszút álljon apjáért. Közben bekerül Bill legbelsőbb köreibe. Csakhogy minél közelebb kerül Billhez, annál inkább lesz a feladat. Az árva fiúban a gyermektelen bandavezér szinte saját fiát látja, s maga Amsterdam is ellentmondásos érzelmekkel küzd. Időközben megismerkedik Jennyvel, a bűbájos zsebtolvajjal, akinek vad függetlensége és ellenállhatatlan szépsége teljesen leveszi a lábáról. Csakhogy a lányt múltja szintén a Henteshez köti, s így a három ember kapcsolata még intenzívebb és még feszültebb lesz.


Amsterdam eleinte csak a túlélésért küzd, míg rá nem jön, hogy igaza feladata, hogy népe élére állva megharcoljon az ír bevándorlókért. A küzdelem az 1863-as polgárháborúban a bevonulás ellen tiltakozó lázongásokban csúcsosodik ki. Ez volt a legnagyobb tömegmegmozdulás Amerika addigi történelmében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmomban már láttalak (Maid in Manhattan)

Hamupipőke története nem mese. Vagy ha az, a mesék manapság is valóra válhatnak: még New Yorkban is. Tovább olvasom