Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

New York bandái (Gangs of New York)

Martin Scorsese New York bandái című filmje az 1860-as években, Manhattan déli részén játszódik a forrongások idején. A történet szereplőinek otthona az Öt Pont, Amerika egyik legszegényebb környéke, ahol folyton rivális bandák vívtak háborút az utcák feletti hatalomért.
rendező:
Martin Scorsese
forgatókönyvíró: Jay Cocks
operatőr: Michael Ballhaus
jelmeztervező: Sandy Powell
zene: Bono, Peter Gabriel, Howard Shore
producer: Harvey Weinstein, Alberto Grimaldi
látványtervező: Dante Ferretti
vágó: Thelma Schoonmaker

szereplő(k):
Leonardo DiCaprio (Amsterdam Vallon)
Daniel Day-Lewis (William Cutting)
Cameron Diaz (Jenny Everdeane)
Jim Broadbent (William 'Boss' Tweed)
John C. Reilly (Happy Jack)
Henry Thomas (Johnny Sirocco)
Liam Neeson (Vallon)
Brendan Gleeson (Walter 'Monk' McGinn)
Gary Lewis (McGloin)

A film sztorija

Martin Scorsese New York bandái című filmje az 1860-as években, Manhattan déli részén játszódik a forrongások idején. A történet szereplőinek otthona az Öt Pont, Amerika egyik legszegényebb környéke, ahol folyton rivális bandák vívtak háborút az utcák feletti hatalomért. A legkülönbözőbb illegális tevékenységekhez ideális terep volt a New York-i kikötő és a virágzó Wall Street üzleti negyede (itt volt Barnum híres amerikai múzeuma is) közé eső terület. Ekkor játszódik Amsterdam Vallon, egy ifjú ír-amerikai története. Tizenöt év javítóintézet után, mikor végre kiengedik, visszamegy az Öt Ponthoz, hogy bosszút álljon a Hentes Billen, aki édesapját szeme láttára megölte. A bandavezér hatalma azóta csak nőtt, s most még nagyobb kegyetlenséggel harcol az új ír bevándorlók ellen. A tizenöt évvel korábbi döntő győzelmet, melynek az öreg Vallon is áldozatul esett, minden évben megünnepli. A fiú erre a napra vár, hogy méltó bosszút álljon apjáért. www.port.hu

Kritikák

Sőregi Melinda, Port.hu


"Ez lenne hát az a kor, amit büszkén, mellet veregetve lehet mutogatni? Így terem az igazi amerikai? És így terem az amerikai álom? Nagyon hiányzik az anyaggal szembeni kritikusság. Közhelyes western-romantika ismét, amit történelmi távlatként az amerikai nézőnek kínálhat a film. Hogy mit kínál az európai nézőnek, nagy kérdés. Di Caprio pedig már alkatilag sem hős-típus: a kamarajelenetekben látni valójában, hogy van a színészi pályán keresnivalója. Nem lánglovag, hanem egyszerűen tehetséges színész. Kár, hogy kevés jelenetben bizonyíthat."
A teljes cikk

MoziNet.hu


"A mérhetetlenül nagy profizmus és odaadás eredményéül egy magával ragadó, a műfaj zsánereivel remekül bánó, szó szoros értelmében vett NAGY mozi született, ami azért némi keserű szájízére így is okot ad. Ez a Scorsese már nem ugyanaz, aki annak idején egymás után készített az olyan filmtörténeti jelentőségű mesterműveket, mint a Taxisofőr vagy a Dühöngő bika, majd a '90-es években saját gyökereihez (Aljas utcák) visszakanyarodva újjáértelmezte a gengszerfilm fogalmát (Nagymenők, Casino)."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos oldala
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléket állítanának Horváth Edének

„ Emléket kellene állítani Győrött Horváth Edének, ami lehet szobor, emlékpark vagy… Tovább olvasom