Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Nézőpont-blog: téves Gyurcsány ˝bojkottstratégiája˝

A korábbi miniszterelnök a Facebook-oldalán szombaton közölt írásában kijelentette, március 18-ára előre hozott választást tervez a kormánypárt.
A Nézőpont Intézet blogján kedden közölt elemzés szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő "láthatóan mindent elkövet, hogy a nyilvánosság előtt az ellenzék vezéreként tűnjön fel", a választási rendszer reformjára vonatkozó kijelentései és az általa meghirdetett "bojkottstratégia" azonban alapvető tévedéseken alapul.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a Facebook-oldalán szombaton közölt írásában kijelentette, március 18-ára előre hozott választást tervez a kormánypárt, egyúttal az új választójogi törvény parlamenti vitájának bojkottjára szólított fel.

A Nézőpont Intézet és az MNO.hu közös blogján kedden megjelent elemzésben kiemelik, ugyan az elmúlt húsz évben Magyarországon nem volt példa előre hozott választásra, de a korábbi koalíciós kormányok "látszólagos stabilitása kizárólag a konstruktív bizalmatlansági indítvány miatt állt fenn", amely lehetetlenné tette a hivatalban lévő kormány leváltását. Ez a rendszer korlátozta a korábbi miniszterelnökök kormányzóképességét, hiszen a "koalíciós szakítások" után sokszor a független vagy függetlenné vált képviselők támogatását kellett megszerezniük a költségvetési- és adótörvények elfogadásához - idézik fel.

Az intézet hangsúlyozza, tévedésen alapul az a feltételezés, hogy a tervezett választókerületi beosztás érdemben korlátozná a jelenlegi kormány leváltását. A választási rendszer tervezett átalakítása továbbra is lehetővé teszi a hivatalban lévő kormányok erős, stabil kormányokkal való leváltását, mivel bármely, megfelelő társadalmi támogatottságú párt megszerezheti a kormánytöbbséget - mutatnak rá.

Az elemzésben az olvasható, hogy a választókerületi határok kijelölése minden pártnak kockázatos lehet, hiszen nem biztos, hogy a szavazótáborok egy későbbi választáson is egyben maradnak. A kormánypárt követné el a legnagyobb hibát, "ha elhitetné magával, hogy a tervezett választási rendszer a kormányzás eredményétől függetlenül bebetonozza a hatalomba" - magyarázzák.

Gyurcsány Ferenc szombaton közölt írásában arra is utalt, hogy a választáson való részvételt esetleg bojkottálni kellene, ez azonban nem lenne racionális lépés, hiszen a Jobbik 2004-es európai parlamenti választási bojkottja is "látványosan kudarcot vallott", a párt akkor elveszítette potenciális szavazóit - vélekednek az elemzésben.

A volt miniszterelnök szombati blogbejegyzésében azt írta, az új választójogi törvény benyújtása előtt a Fidesz senkivel sem tárgyalt. Úgy fogalmazott: "Ahogy egypárti lett az alkotmány, úgy egypárti lehet a választási jog is. Mint a pártállam idején." Kifejtette, meg kellene fontolni a jogszabály parlamenti vitájának bojkottját, amitől csak akkor lehetne eltekinteni, "ha a Fidesz előzetes garanciát ad arra, hogy a demokratikus ellenzék támogatása nélkül nem fogad el új választási törvényt".

Mint közölte, "azt mondják fideszes forrásaink, hogy március 18-án előre hozott választás lesz". A korábbi kormányfő szerint azonban a Fidesz által javasolt szabályok szerinti következő választásokon nem lenne szabad részt venni. "Mert csak így láthatják a magyarok, csak így értheti meg a világ, hogy nincs kompromisszum az önkénnyel" - tette hozzá.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn úgy nyilatkozott, a párt elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti képviselőcsoportban sem merült fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országgyűlés - Szijjártó: 2,5 százalékos lesz a költségvetési hiány

Az Országgyűlés keddi ülésén elfogadta a 2012-es költségvetés főszámait. Tovább olvasom