Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Nézőpont Intézet: megsemmisítő SZDSZ-vereség

Budapest, 2009. június 8., hétfő (MTI) - Megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ a vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson, a Jobbik pedig három mandátumával a politika állandó szereplőjévé válik, Magyarországon az európai tendenciák érvényesültek - mondta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője hétfő hajnalban az MTI-nek.
Az összes európai tendencia érvényesült a szavazáson: alacsonyabb lett a részvétel, mint a 2004-es első EP-választáson, elsöprő ellenzéki sikert hozott a voksolás, tehát a belpolitikai preferenciák érvényesültek, és szélsőséges párt is képviselethez jutott az EP-ben - hangsúlyozta Szomszéd Orsolya.
Az eredményeket értékelve a politológus kiemelte: a Fidesz képes volt saját szavazóit mobilizálni még nem tényleges kormányváltó szituációban is. A párt által működtetett mobilizációs gépezet ismét működőképesnek bizonyult - fűzte hozzá.
Szomszéd Orsolya arról is beszélt, hogy a vasárnapi eredmény után a Jobbik komoly kihívást jelent majd a Fidesz számára. A Fidesz ezt követően is ellenfélnek tekinti majd a Jobbikot. A cél továbbra is az egységes jobboldal megteremtése lesz - tette hozzá.
A Jobbik a vártnál jobban szerepelt, a politika állandó szereplőjévé válik. Az alacsony részvételnek és a szimpatizánsok erős aktivitásának köszönheti a Jobbik a három mandátumot, ráadásul a bizonytalanok egy része is rájuk szavazott - mutatott rá.
Szomszéd Orsolya szerint nem meglepetés az MDF bejutása, a Bokros Lajos személyére épített kampány adekvátnak bizonyult. Dávid Ibolya pártelnök politikája ezzel igazolást nyert, ellenfelei azonban nem tűnnek majd el. Ezt követően is folytatódhat az MDF centrista politikája - tette hozzá.
A részvételt és a mandátumszámot tekintve az előzetesen számolt vereséget szenvedte el az MSZP. Mivel készültek erre, elmaradt a megrázkódtatás. A párt ráadásul hivatkozhat az alacsony részvételre, mondhatja, hogy nincs belpolitikai következménye az EP-választásnak - mondta az elemző.
A négy mandátum és a Jobbik előretörése amellett szólhat, hogy az MSZP elveti az előre hozott választások lehetőségét - tette hozzá.
A SZDSZ óriási kudarcot szenvedett, megsemmisítő a veresége, csak hatvanezer szavazó támogatta a pártot. A liberális pártban történő változás a kormány létére is hatással lehet - tette hozzá.
Szomszéd Orsolya szerint kérdés, hogy tartós lesz-e a Lehet Más a Politika (LMP) formációja, vagy például a Centrum Párt sorsára jut.
Mint rámutatott, az eredmények tükrében fontos kitérni a magyar pártrendszer változásának kérdésére. A 2002-ben, illetve 2006-ban rögzült pártpreferenciák módosultak, a stabilizálódott pártrendszer tehát változhat. A koncentrált, kétpárti berendezkedés átalakulhat a blokkok közötti szavazói vándorlás következtében. A szélsőjobb megjelenése átrendezheti a pártpalettát, de erre vonatkozóan végleges következtetést csak egy országgyűlési választás után lehet levonni - mondta az elemző.

Olvasóink írták

 • 6. IVY 2009. június 08. 12:08
  „Vegye tudomásul a szadesz, hogy a jelenkori magyarság torkán nem tudják lenyomni ezt a "cionisa-keblemrecigány-ejnyemiértutoljátoka ratyikat?" -szöveget!”
 • 5. dodó 2009. június 08. 10:55
  „VÉGRE!
  Szemétdombon újkori történelmünk legkártékonyabb, hazaáruló cionista - és buzeráns, cigányvédő-pátyolgató, drogos - pártja!!!”
 • 4. garbon 2009. június 08. 10:51
  „A két színűség ehhez vezet.”
 • 3. papsajt 2009. június 08. 10:38
  „Mégis mit vártak,meddig akarták még önálló politika helyett az MSZmP hátsúját nyalni és védeni? Nagyon átlátszó volt már,hogy csak anyagi érdekekből teszik.”
 • 2. LukSzusz 2009. június 08. 09:13
  „Ez a köpönyeg forgató,hinta politika beérett.
  Aki a Maszoppal lepaktál,lefekszik,az így jár.”
 • 1. hazaipalya 2009. június 08. 05:24
  „gusztostalan politika következménye csak ez lehetett: 6 .hely! haha. ez az égés kedves klárikovics sandorovics ferfi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észtországban a legnagyobb ellenzéki párt

Az Észt Centrumpárt, a legnagyobb ellenzéki párt nyerte meg a vasárnapi európai parlamenti… Tovább olvasom