Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Nézőpont: nem örvend népszerűségnek a választási feliratkozás ötlete

A megkérdezettek 70 százaléka továbbra is azt szeretné, hogy mindenki szavazhasson.
A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint nem örvend népszerűségnek a választási feliratkozás ötlete, azzal ugyanis csak a megkérdezettek 25 százaléka ért egyet, míg 70 százalék továbbra is azt szeretné, hogy mindenki szavazhasson.

Az intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a HetiVálasz csütörtöki számában megjelenő felmérésének eredményéről számol be. Ebben kiemelik, hogy a Fidesz szimpatizánsainál többen számítanak arra, hogy a 2014-es választásokon is a jelenlegi kormánypárt győz. Vagyis a Fidesz egyelőre nyugodtan készülhet a következő kampányra, hiszen a szocialista szimpatizánsok 19 százaléka, az LMP bázisának 23 százaléka és a jobbikos szavazók 21 százaléka is a Fidesz győzelmét valószínűsíti 2014-ben - fejtik ki.

A felmérés szerint az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna a Fideszre, míg 13 százalék a Jobbikra, 10 százalék az MSZP-re és 6 százalék az LMP-re adná voksát. Az intézet 3 százalékkal, a parlamenti küszöb alatt mérte a Demokratikus Koalíciót, míg a megkérdezettek 39 százaléka vagy nem válaszolt, vagy más pártokra szavazna. A Nézőpont Intézet emellett hangsúlyozza azt is, hogy a feliratkozás nem csökkentené drámaian a részvételi hajlandóságot. Mint írják a jelenlegi szabályok mellett az összes megkérdezett 53 százaléka biztosra; 75,6 százaléka pedig biztosra, vagy valószínűre mondta részvételét egy most vasárnapi választáson, utóbbiak 21 százaléka azonban már most jelezte, hogy a feliratkozás eltántorítaná a voksolástól. A felmérés készítői úgy fogalmaznak, az "ellenzékiek talán csak taktikai okokból háborodtak fel, az viszont érthetően csípi a szemüket, hogy jelenleg a Fidesz hívei tűnnek a leglelkesebb feliratkozónak". Míg a biztos és valószínű szavazók közül a kormánypártok támogatóinak 82 százaléka, addig az MSZP-seknek csak 66 százaléka, a Jobbik híveinek pedig csak 74 százaléka jelezte esetleges feliratkozási szándékát - húzza alá az intézet, megjegyezve azonban azt is, az ellenzéki szavazók könnyebben mozgósíthatók lesznek, ha hihetővé válik a kormányváltás ígérete.

Olvasóink írták

 • 13. Mozimasiniszta 2012. augusztus 16. 21:53
  „Vezényszóra kiugrottak a nyuszik a bokorból...”
 • 12. kvendi 2012. augusztus 16. 21:32
  „6. Antal50 2012.08.16. 08:21

  Neked üldözési mániád van..., ami persze érthető...,
  de nem fogom a "Hozzászólok a cikkhez" véleményem után odaírogatni(az Antal50 miatt persze lehet kéne), mint pl.: a filmek végén, hogy a gondolat bármilyen hasonlósága bármelyik párt gondolatával csak a véletlen műve...(egyenlőre)...úgyhogy azt írok amit én akarok a véleményem meg szabad, mert moderálva van,...!”
 • 11. Anmari51 2012. augusztus 16. 17:01
  „Anmari51
  Ha és amennyiben ez az ötlet törvényben lesz foglalva, mert a parlament elfogadja és megszavazza, akkor bizony szerintem minden állampolgárnak saját jól felfogott érdekében igen is regisztrálnia kell! Azt, hogy kire szavaz az a saját döntése, egyéni felelőssége, csak utólag ne siránkozzon senki, hogy most milyen rossz neki/nekünk! Mert iegenis így egyesével, de egyetértve és jobbat, mást akarva kell döntenünk a következő regnáló kormányról! Akiben nincs annyi kötelesség és felelősség tudat, hogy elmenjen szavazni és ha annak azaz ára, hogy előtte regisztráljon az a kedves honfitársunk majd egy rossz szót ki ejtsen a száján 2014-18 között! Sajnos sok olyan ember él az országban akinek a saját lakóhelyén a közigazgatás átszervezése miatt helyben ezt nem teheti meg, e miatt utaznia kell majd a járási hivatalba, nekik köszönjük szépen előre is, hogy ezt megteszik és szavazni is fognak.”
 • 10. Queenmargareth 2012. augusztus 16. 15:48
  „7. Mozimasiniszta 2012.08.16. 09:08 "lehet, hogy korai demencia"? Idézet valakitől...”
 • 9. SzőkenőSzarvas 2012. augusztus 16. 12:33
  „Mozimasiniszta, mielőtt Te eldöntenéd, hogy ki szavazhat és ki nem, figyelmedbe ajánlom az Alaptörvény vonatkozó részét:
  XXIII. cikk
  (1) Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgy?lési képvisel?k, a helyi önkormányzati
  képvisel?k és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képvisel?k választásán választó és választható legyen.

  Ebbe a körbe beletartoznak az analfabéták, a munkanélküliek, továbbá a kőfaragók, a balett-táncosok és a szimbolisták is.”
 • 8. DMagóg 2012. augusztus 16. 09:48
  „7.Mozimasiniszta 2012.08.16. 09:08: "... újból a hazaáruló tolvajok kezére jutna Magyarország ?"

  Újból? Most nem azok kezén van?
  Tudod: a ravasz rókák és az éhes farkasok küzdelme ez. Most a farkasok kezén van, csak a veszettség tünetei is megjelentek.”
 • 7. Mozimasiniszta 2012. augusztus 16. 09:08
  „Idézet valakitől : annak a statisztikának hiszek , amelyiket én hamisítottam ! - ennyit az itt felsorolt számokhoz.
  aki ingyen ! írni - olvasni sem volt hajlandó megtanulni , az ne döntsön az ország sorsáról ! Aki arra sem hajlandó hogy egy reg-cetlit kitöltsön, az ne döntsön az ország sorsáról. Különben is hova vezet, ha a rohadt kertévék
  uszítása alapján, ötszázforintos konzervcsomaggal nyomatékosított szavazatok eredményeként, újból a hazaáruló tolvajok kezére jutna Magyarország ? a végromlásba... Másik kérdés: nem akartok hagyni a gyerekeiteknek semmit
  ebből az országból ?”
 • 6. Antal50 2012. augusztus 16. 08:21
  „Már megbocsájs Kvendi ez egy nagyon fideszes gondolkodás,de ennek feltétele a sok munkahej.
  Mi van ha te is beleesel a csabdába. Vagy annyira biztosítva vagy,hogy veled ijen nem történhet?
  Az alkotmányos ,pozitv vívmányok már le vannak rombolva,úgy,hogy erlkéstél. De azért ötletelhetsz és keresheted az ily és a hüjébbnél hüjébb ötleteket.”
 • 5. kvendi 2012. augusztus 15. 22:07
  „...ha rajtam múlna én meg csak annak adnák választói jogot - még ha sérülne is az egyenlő esély alkotmányos vívmánya - aki pozitív( tehát befizető) adózó volt a választás előtti év utolsó "x" évében...!
  ( akiknek igazán van veszteni, vagy nyerni valója/”
 • 4. Power 2012. augusztus 15. 19:38
  „"a feliratkozás nem csökkentené drámaian a részvételi hajlandóságot"
  "21 százaléka azonban már most jelezte, hogy a feliratkozás eltántorítaná a voksolástól"

  Drámaian már nem csökkentené, mert eddig is drámaian alacsony volt a választópolgárok részvételi hajlandósága.”
 • 3. roxper 2012. augusztus 15. 19:13
  „Pont ez a célja a rothadó nariknak, mert a saját elvakult bolond szavazóik rohanni fognak és voksolnak, a bizonytalan meg távol marad és nem szavaz még véletlenül sem ellenük! Röviden: <moderálva> be!”
 • 2. DMagóg 2012. augusztus 15. 18:26
  „"nem örvend népszerűségnek a választási feliratkozás ötlete"
  Oszt jónapot!”
 • 1. KamuNeni 2012. augusztus 15. 17:57
  „Es mi van ha valaki az utolso pillanatban szeretne gyakorolni allampoldari jogat es elmenni szavazni?

  A sok csalo meg akarja akadalyozni az igazsagos szavazast. Az all a hata mogott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyatámadás: Agyhalott a 9 éves Tolna megyei fiú

A kisfiút múlt szerdán a házuk udvarán, játék közben támadta meg az ott tartott három rottweiler… Tovább olvasom