Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Nézőpont: népszerű lehet az új alaptörvény

A Nézőpont Intézet szerint nagy igén mutatkozik az "1949-es keltezésű ideiglenes alkotmány" lecserélésére, a magyarok pedig népszavazáson is támogatnák az új alaptörvény tartalmát.
Az intézet MTI-hez eljutatott, április 4. és 7. között, a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatásából kiderül: a megkérdezettek 60 százaléka szükségét érzi egy új alaptörvénynek. A felmérés szerint az alkotmányozást a kormánypárti szimpatizánsok 79 százaléka, a Jobbik táborának pedig 66 százaléka támogatja, míg az MSZP támogatóinak 60 százaléka és az LMP szavazóinak 46 százaléka elutasítja a jelenlegi alkotmány megváltoztatását.

A Nézőpont Intézet szerint eredményes lenne egy az új alaptörvényről szóló esetleges népszavazás, hiszen felmérésük alapján azon most vasárnap az emberek 62 százaléka részt venne, akik 51 százaléka igennel szavazna az új alaptörvényre.

Kiemelik: a magyarok többsége egyetért az országgyűlés előtt fekvő normaszöveg több tartalmi elemével. "A Nemzeti hitvallás egyik legvitatottabb részletét, a Szent Korona és a történeti alkotmány vívmányainak tiszteletben tartását az összes megkérdezett 88 százaléka rögzítené az új alaptörvényben" - fűzik hozzá.

A kutatás alapján tízből nyolc megkérdezett azonosulni tud azzal a megfogalmazással, hogy „Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait." Az felmérés készítői megjegyzik: a magyarok nagy többsége, 75 százaléka szerint természetes a forint hivatalos fizetőeszközként való rögzítése Magyarország alaptörvényében. Hasonlóan magas azok aránya, akik szerint a kormány az állam nevében nem vehet fel olyan kölcsönt, amely az államadósságnak egy meghatározott szint fölé emelkedését eredményezi. A Nézőpont Intézet mérése azt mutatja, szintén magas, 66 százalékos támogatást élvez a huszadik századi diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülhetetlenségének kimondása.

Az új alaptörvény elfogadása utáni részletes szabályozások egyik legvitatottabb pontja lehet ugyanakkor az ön- és tulajdonvédelem definiálása, az intézet szerint a társadalom ugyanis egyértelműen, 73 százalékos arányban elutasítja az önvédelmi fegyverhez jutás szabályainak könnyítését.

A Nézőpont Intézet ezer állampolgár megkérdezésével, országos reprezentatív mintán készítette felmérését.

Olvasóink írták

 • 4. realtime 2011. április 17. 10:04
  „Természetesen a pártnézőpont felmérése hiteles és szakmailag megalapozott hahahahahaha , eljön majd az idő mikor az ember összekacsintanak és tudják hogy a jól fizetett fidesznyikek pártpropagandáját olvassák. 51% támogatja :) szignifikáns többség :)”
 • 3. Beroesz 2011. április 16. 23:08
  „Ha 51% szavazna igennel, akkor 49% nemmel. A mérés hibahatára pedig 3%. Ilyen nagyon népszerű a narancsalkotmány.”
 • 2. unknown 2011. április 15. 14:47
  „2. 9349779 2011.04.13. 18:25
  Hú azannyát..mennyi pénzt kaptak ezek az új ideológiai párt dumáért.

  Hú azannyát.. Marx-Engels-Lenin ideológiáját a Szovjet Vörös Hadsereg megszállása hozta el Magyarországra 1947-48-ban (amikor a 47-es választásokon több, mint 50%-kal győztes kisgazdapártot és vezetőjét a kisebbségben maradt kommunisták erőszakkal eltávolították a hatalomból). Előtte ezer évig nem a kommunizmus volt az uralkodó ideológia Magyarországon. A szőregi (1840 óta itt élő) Vörös familiánkból cséplőgép tulajdonlás miatt kuláknak minősített Vörös Árpádot és családját, továbbá a község volt jegyzőjét, Dr. Vörös Jenőt és családját a Hortobágyra internálták teljes vagyonelkobzással. Tőlünk meg megvonták a kisáruda engedélyt, amit nagyapám mint első világháborús rokkant kapott. Szóval ennyit a kommunista ideológia és félrevezetettjei dicsőségéről.”
 • 1. Nátrix73 2011. április 13. 17:07
  „Hát, bizonyos Nézőpontból biztos nagyon tuti...

  De komolyra fordítva: azért "élesben" mégsem merték kipróbálni a népszavazásra bocsátást...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: politikusok ellen is terveztek merényleteket a vádlottak?

Csontos István negyedrendű vádlott a romák elleni, hat halálos áldozattal járó támadássorozat… Tovább olvasom