Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

NFH: a módosított törvény jobban védi a fogyasztókat

A módosított fogyasztóvédelmi törvény célja a fogyasztók magasabb szintű védelme és az érintett vállalkozások terheinek csökkentése - mondta Solymossy Péter, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jogi szakértője egy szakmai fórumot megelőző nyíregyházi sajtótájékoztatón szerdán.
A szakember a törvény legfontosabb változásai között a panasztétel során elkészült jegyzőkönyv megőrzési időtartamát és a fogyasztóvédelmi panaszok elévülését említette meg, ezek körében öt évre változott a szabályozás.

A telefonon vagy elektronikusan benyújtott panaszok esetében a vállalkozás köteles egyedi azonosítószámot biztosítani a fogyasztónak - ismertette Solymossy Péter. Hozzátette: a kis- és középvállalkozások számára előnyként jelentkezik, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság bizonyos esetekben nem folytat le eljárást, az érintett vállalkozás figyelmét csupán felhívja a hiányosságra, és kéri annak megszüntetését. Az első esetben még nem szankcionál, csak figyelmeztet a hatóság, de ha továbbra is fennáll a jogsértő állapot, eljárást indíthat az NFH.

Ez a módosítás annyiban jelent könnyebbséget, hogy a vállalkozások egy következő jogsértés esetében nem lesznek visszaesők, tehát a szabályozás a jogkövető magatartást nagymértékben támogatja - tette hozzá a szakember.

Solymossy Péter megemlítette: a törvénymódosítás révén már a kkv-k is beletartoznak a fogyasztói kategóriába, amennyiben a gazdasági tevékenységén kívül járnak el vagy kötnek szerződést. Így - mutatott rá - valamelyik közszolgáltatóval való vitás ügyében már fogyasztónak minősül a vállalkozó.

Görömbeiné Balmaz Katalin, a megyei békéltető testület elnöke elmondta: egyre több vállalkozás tesz úgynevezett alávetési nyilatkozatot, amely azt jelenti, hogy elfogadja a békéltető testület döntését. A fogyasztóbarát vállalkozás cím elnyerésének ugyanis alapfeltétele, hogy a vállalkozás általános alávetési nyilatkozatot tegyen - tette hozzá az elnök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó 34. heti nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 22-én megtartott 34. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom