Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

NFM: nem zárkózik el a kormányzat a trafiktörvény módosításától

A Fidesz-frakció támogat minden, a dohánybolti eladók biztonságát növelő lépést - mondta Rogán Antal.
A kormányzat kész kezdeményezni a trafiktörvény módosítását, ha bebizonyosodik, hogy a kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére szerdán.

Az NFM írásos válasza szerint amennyiben bizonyítást nyer, hogy a tragikus kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között, a kormányzat a trafikosok védelme érdekében kész kezdeményezni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény dohányboltra vonatkozó rendelkezésének mielőbbi módosítását az Országgyűlésnél.

A tárca közlése szerint arról, hogy miért alkalmazzák a trafikok a kirakatok lefóliázását, jogszabály vagy ajánlás írja-e ezt elő, illetékességből az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. fog tájékoztatni.

A törvény értelmező rendelkezései szerint a dohánybolt olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.

A törvény szerint a dohánybolt külső felületén semmilyen olyan kép, látvány vagy szöveg nem jeleníthető meg, amely dohánytermékre, dohányterméket kiegészítő termékre, illetve dohányzásra utal.

Rogán: a Fidesz-frakció támogat minden, a dohánybolti eladók biztonságát növelő lépést

A dohánybolti eladók biztonsága a legfontosabb, a Fidesz-frakció minden lépést támogat, amely a biztonságukat növeli - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán, a Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt, hogy a halálbüntetés kérdését az Európai Unióban is fel lehet vetni, ha Magyarország polgárai ezt fontosnak tartják.

Rogán Antal hangsúlyozta: ő maga és a Fidesz-frakció is az eladók pártján áll. Ezért, ha a trafikok tulajdonosai úgy gondolják, hogy a boltok üvegén lévő fólia gátolja az eladók biztonságát, akkor azt le kell venni. A törvényben nincs olyan előírás, ami a fóliázásra vonatkozna. Ha más jogszabályban van, támogatni fogják, hogy módosítsák - szögezte le.

A halálbüntetés visszaállítására vonatkozó kérdésre - amely Orbán Viktornak a múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kijelentését firtatta, amely szerint napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését - úgy válaszolt: ha egy húszéves eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak abban a városban, ahol Szita Bence meggyilkolására a nevelőanyja két embert bérelt fel, az emberben óhatatlanul felmerül, hogy ilyen súlyosságú bűncselekmények esetén indokolt lenne a halálbüntetés.

Hozzátette, ők az elmúlt években is a büntetőjogszabályok szigorításának hívei voltak. Ezért van három csapás törvény és tényleges életfogytiglan, ezért vannak most 7 ezerrel többen börtönben, mint 2010 előtt. Azokat az embereket, akik ilyen bűncselekmények elkövetésére hajlamosak, szeparálni kell a társadalomtól. Vannak olyan országok, például az Amerikai Egyesült Államok, ahol a halálbüntetés lehetősége több államban is megvan - emlékeztetett.

A politikus rámutatott: a halálbüntetés elrettentő erővel bír. Magyarországon erről a kérdésről soha nem volt társadalmi vita, hiszen nem a nép, nem az Országgyűlés döntött a halálbüntetés eltörléséről, hanem az Alkotmánybíróság - tette hozzá.

Mint mondta, természetesen tisztában vannak az európai uniós elkötelezettségekkel, de ha Magyarország polgárai ezt fontosnak tartják, akkor van mód arra, hogy az EU fórumain felvessék az európai jogszabályok megváltoztatásának lehetőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálbüntetés: Orbán áll Martin Schulz rendelkezésére

Martin Schulz telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről… Tovább olvasom