Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

NFM: újabb állami ingatlanok ingyenes átadását kezdeményezi a kormány

A törvényjavaslat elfogadása esetén 419 helyi önkormányzat jut térítésmentesen 1174 ingatlanhoz, feladataik hatékonyabb ellátása érdekében.
A kormány olyan törvényjavaslatot készített, amelynek alapján újabb állami ingatlanokat kaphatnak térítésmentesen tulajdonba helyi önkormányzatok és a katolikus egyház. A jogszabály emellett további megoldást kínál a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programjában részt vevő, fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudó adósok lakhatási problémáira - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a törvényjavaslat elfogadása esetén 419 helyi önkormányzat jut térítésmentesen 1174 ingatlanhoz, feladataik hatékonyabb ellátása érdekében. Az ingatlanok értéke meghaladja az 1,2 milliárd forintot.
A jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezelésében lévő ingatlanok az állam számára fölöslegessé váltak, az érintett településeknek viszont komoly segítséget jelentenek, és sok esetben fejlesztések, beruházások alapjául szolgálhatnak - közölte a szaktárca.

A javaslat támogatja a Római Katolikus Egyház több igényét, és jelenleg állami tulajdonú, de alapvetően egyházi funkciót ellátó ingatlanok (templomok) ingyenes átruházásával járul hozzá az egyház hitéleti és közösségi szerepének erősítéséhez.

A tervezet kiegészül az állam által 2012-ben kiváltott, eredetileg PPP-konstrukcióban épült sportlétesítmények átadásával is, a jogszabály az állami tulajdonba vett ingatlanok közül 15 sportlétesítmény ingyenes önkormányzati tulajdonba adására tesz javaslatot. A tornatermek és tanuszodák együttes értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

Az NFM közölte azt is: a kormány újabb lépéseket kezdeményez annak érdekében, hogy megoldódjon azoknak a NET-programban részt vevő jelzáloghiteleseknek a lakhatása, akik továbbra is súlyos anyagi nehézségekkel küzdenek, fizetési kötelezettségeiknek nem tudnak eleget tenni, de saját helyzetükön változtatni akarnak.

Az összetett problémák kezelésére intézkedési tervet dolgoznak ki. Az eszközkezelő a bérleti díjat és rezsit fizetni nem tudó volt jelzálogadósok számára kisebb rezsijű, alacsonyabb komfortfokozatú lakásokat ajánlhat fel. Ezek a lakáscélú ingatlanok állami tulajdonban vannak, de állami feladat ellátásához jelenleg nincs rájuk szükség, használaton kívül, üresen állnak. A szóba jöhető ingatlanok körének felmérését az eszközkezelő már megkezdte - áll a minisztérium közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PSZ tudomásul vette, de nem támogatja a Magyar Pedagógus Kar létrehozását

A Pedagógusok Szakszervezete tudomásul vette a Magyar Pedagógus Kar létrehozásának szándékát, de… Tovább olvasom