Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

NGM: a balesetek megelőzése fontos része a munkahelyi biztonságnak

Magyarországon minden ötödik napon meghal egy ember munkavégzés közben.
A balesetek megelőzése rendkívül fontos része a munkahelyi védelemnek - hangsúlyozta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának vezetője kedden Budapesten a munkában megrokkantak és elhunytak nemzetközi emléknapján rendezett konferencián.

Magyarországon minden ötödik napon meghal egy ember munkavégzés közben, hetente pedig több mint 400 olyan munkabaleset történik, amely 3 munkanapon túl gyógyuló sérüléssel jár.

A Főcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselőkért elnevezésű szervezet a "Biztonságos és egészséges munkát mindenkinek!" címmel rendezett szakmai konferenciát.

A főosztályvezető szólt arról, hogy az elmúlt harminc évben mintegy negyedére csökkent a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma, de az elmúlt két évben a csökkenés megállt.

Nesztinger Péter rámutatott arra, hogy a nyugdíjkorhatár emelkedésével a munkavédelemnek még inkább nő a szerepe.

A főosztályvezető kitért arra, hogy a munkavédelmi hatóság a munkavédelemben érintett szereplőket több területen is segíti, köztük ingyenes tanácsadással, célvizsgálatokkal, akcióellenőrzésekkel, különböző intézkedésekkel, a jogszabályváltozások közzétételével és informatikai fejlesztéssel.

Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője beszélt a versenyszféra konzultatív fórumán múlt év végén született megállapodásról, amely egyebek között érinti a munkavédelemhez kötődő korkedvezményes nyugellátás témát is.

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy a megállapodásban nem a korkedvezményes nyugdíjrendszer felújításáról, hanem a fokozott egészségkárosodási kockázatok kezeléséről van szó.

A munkáltatók a törvénynek megfelelően kötelesek ugyan biztosítani a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzéséhez szükséges körülményeket, de ez nem valósítható meg teljes körűen minden területen, például a szénbányászatban - tette hozzá.

Mandrik István kiemelte, úgy látják, hogy a korkedvezmény esetében a megelőzés szempontjai fontosabbak, mint a kártalanítás, az új rendszerben meg kell állapítani azt a kört, amely ki van téve a fokozott egészségkárosító kockázatoknak. Ennek a meghatározása egzakt mérőeszközök hiányában nem lehetséges, ezért új protokollokat kell megállapítani, hogy foglalkozás-egészségügyi és munkavédelmi műszaki szempontból is elemezni lehessen az érintett munkaköröket - mondta az ügyvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a kormány a hungarikumokról szóló törvény módosítását

A módosítás minőségbiztosítási okokból kitér a "hungarikum" kifejezés visszaélésszerű használatának… Tovább olvasom