Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

NGM: a családbarát adórendszer növelte a gyermekvállalási kedvet

Az idén eddig 5,2 százalékkal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában.
Az egykulcsos, arányos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az egykulcsos adóval együtt bevezetett családi adókedvezmény ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ami már a születések számának jelentős emelkedésében is megmutatkozik - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A kormány 2010-ben, a hivatalba lépése után bevezetett egy olyan családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően tavaly nyolcszázezer szülő megközelítőleg 160 milliárd forintnyi családi adókedvezményt tudott érvényesíteni. A családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20 százalékkal nőtt a háromgyermekesek reálkeresete - hangsúlyozza a tárca a közleményében.

Kiemelik: az arányos, munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszerben tehát bekövetkezett egy szemléleti váltás, amely szerint az állam a gyermek neveléséhez szükséges jövedelmet a családnál hagyja.

Az idén eddig 5,2 százalékkal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában, az eddig megismert adatok bizakodásra adnak okot.

A gyermekvállalást ösztönző kormányzati lépéseknek - amelyeknek fontos eleme a családi adókedvezmény - köszönhetően sikerült megállítani azt a születésszám csökkenést, amelyet a korábbi kormányok rendkívül hátrányos intézkedései előidéztek - írja közleményében az NGM.

Olvasóink írták

 • 6. Emberségetavilágnak 2012. június 22. 10:24
  „Most mit fanyalogtok? Nem fehérembernek való a hír?
  Ami kimaradt: Öntudatos, a nép érdekét szem előtt tartó gyermekvállalókról van szó, nagy százalékuk igénybe se veszi a családi kedvezményt.
  Addig örüljünk, amíg el nem kezdik kérni a segély mellé.”
 • 5. tzs_szeged 2012. június 21. 20:49
  „Nemrég olvastam a jövő évi költségvetés kapcsán, hogy egyetlen gyerekhez kapcsolódó költségvetési tétel nem növekszik jövőre. (gyes, gyed, családi pótlék, stb.) Ha nőt a gyerekvállalási kedv, akkor ennek az előbbiekben nem kellene megjelenniük? Vagy csak kedvük van, de idejük, pénzük nincs?”
 • 4. tucat 2012. június 21. 20:35
  „Nagy kalamajka lehet az MTI-nél, nyilván összekeveredtek a hírszerkesztőségben az anyagok. Valószínű, hogy az állatvédők kutyamenhelyeinek szaporulatáról van szó, ez érthető, mert egyre több kutyus (is) kerül utcára a tartási költségek növekedése miatt.
  Papika56 meglátása is inkább ezt a verziót, mármint a híranyagok nem kellő gonddal való kezelését erősíti.
  Röviden, úgy vagyok már ezekkel a jóemberekkel, mint az egyszeri parasztbácsi az út szélén füstölgő kormányzati autó roncsa mellett nyöszörgő sebesültekkel: nem hiszek nekik. Hacsak nem Burundiból importált gyerekekről van szó... A ránk boruló sötétségben észre se venni őket. Vagy nincsenek is?”
 • 3. papika56 2012. június 21. 20:14
  „T.1. Csak 1 baj van ! A szülők nagyon kis hányada keres ma 300 000.-/ főt.
  Mert ugye ez a NAGY KEDVEZMÉNY : Csak a 2 jól kereső .és 3 gyereket nevelő párra érvényes !
  De az átlag családok : 1 minbéres, v. 2 minbéres, v. 1minbér+ munkanélküli --a nép 85 % a NEM tudja igénybe venni ezt az ÓRIÁSI kedvezményt. Csak a politikusok-jóóólmenő vállalkozók.”
 • 2. cleanx 2012. június 21. 18:00
  „Szerintem meg egyszerűen csak nincs pénz moziba menni és marad az esti hancúr :)”
 • 1. Deadman 2012. június 21. 17:35
  „ha mindkét szülő bruttó 100 ezer forintért végzi a munkáját, akkor 2010-hez képest mindössze 2,2 százalékot növekedett két év alatt a hazavihető összeg nagysága a két évvel ezelőttihez képest, ám ebben az esetben még nem számolhatunk az infláció mértékével, mely 2010-ben 4,9 százalék, 2011-ben pedig 3,9 százalék volt, a legfrissebb statisztika szerint a 2012. áprilisi éves infláció mértéke pedig 5,7 százalék, tehát nemcsak a 20 százalékos növekedés nincs meg, de jelentős reálcsökkenés történt az alacsonykeresetűek körében.

  Ezzel szemben ha a két szülő 300, illetve 400 ezerérért végzi a munkáját, akkor 24 százalékkal vihet haza többet, mint 2010-ben: a 700 ezres összesített bruttó a két évvel ezelőtti 439 150 forintról 544 723-ra emelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy esetükben van esély a 20 százalékos reálnövekedésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1300 önkormányzat jut plusz forráshoz

Az NGM és a Belügyminisztérium közös pályázatának első fordulójában, a támogatás összértéke 9… Tovább olvasom