Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

NGM: A kormány innovációja a gyed extra program

A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint a gyed 1985-ös bevezetése óta most először lehet annak folyósítása mellett dolgozni, erre sem a Gyurcsány-, sem a Bajnai-kormányok alatt nem volt ehetőség.
Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint a gyed extra program a jelenlegi kormány innovációja, ahhoz hasonló intézkedés terv vagy hasonló javaslat soha nem szerepelt semmilyen nyilvánosságra hozott párt- vagy kormányprogramban.

A miniszteri biztos hozzátette, hogy az NGM és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szakértői 2012 nyara óta dolgoztak a GYED melletti munkavégzés tiltásának feloldásán.

Emlékeztetett: a gyes melletti munkavállalásra 1982 óta volt lehetőség, 1982-2006 és 2011-2013 között időkorláttal, 2006-2011 között pedig időkorlát nélkül.

A tavalyi év első felében a gyesen levő anyák mindössze 7 százaléka dolgozott. Mint írta, ebből az látható, hogy önmagában a gyermek kétéves korától járó gyes melletti munkavégzés lehetőségének nincs jelentős munkaerő-piacot élénkítő hatása, a munkáltatók számára ugyanis túl hosszú a két évnyi kihagyás, ennyi időn át nem tudják helyettesítésekkel megoldani a kisgyermekes anya távolmaradását. Hozzátette: a felmérések szerint ez az időtartam egy év.

Szalai Piroska szerint a gyes és a gyed melletti, időkorlát nélküli munkavégzés lehetősége a gyermek egyéves korától - amelyet 2014 januárjától vezetett be a kormány - elősegíti mind a női foglalkoztatás további bővülését, mind a kívánt gyermekek megszületését. Az intézkedés növeli a munkaerő-piac rugalmasságát is - fűzte hozzá.

A Fidesz női tagozatának elnöke, Pelczné Gáll Ildikó vasárnap jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek a gyed extra megvédése érdekében, miután Gurmai Zita szocialista politikus egy tévéinterjúban azt mondta: pártja, kormányon megszüntetné a gyed extrát. Az MSZP-s európai parlamenti képviselő ezt később cáfolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázrobbanás Budapesten: 16 lakás vált lakhatatlanná - galéria

A háromemeletes épület legfelső emeleten történt robbanás következtében a födém olyan mértékben sérült, hogy tűzoltók sem tartózkodhatnak bent, kívülről folytatják az oltást. Tovább olvasom