Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

NGM: Magyarország sikeres az államadósság csökkentésében

Az EU-27 átlagos GDP-arányos államadósság rátája 85,1 százalék, míg az eurózóna összességében ennél is magasabb adósságállománnyal bír.
Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében, nagyobb csökkentést ugyanis csak a megszorításokat alkalmazó Görögország ért el egy év alatt - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az Európai Unió 27 tagországának 2012 harmadik negyedévére vonatkozó, GDP-arányos államadósságának statisztikáira.

Az Eurostat szerdán publikált adatai szerint az EU-27 átlagos GDP-arányos államadósság rátája 85,1 százalék, míg az eurózóna összességében ennél is magasabb adósságállománnyal bír. A legmagasabb rátával Görögország, Olaszország, illetve Portugália rendelkezik, míg a legkedvezőbb ilyen mutatót Luxemburg, Bulgária és Észtország tudhatja magáénak - jegyzi meg az NGM közleményében.

Magyarország 2012 harmadik negyedéves adósságszintje 78,6 százalékon állt. Az adósság szintjét tekintve Magyarország Európa középmezőnyébe tartozik, ugyanakkor 2010 második negyedéve óta szinte egyedülálló módon csökkenteni tudja adósságát. 2012 második negyedévéhez képest 10 tagország mellett Magyarország is mérsékelte adósságrátáját 0,3 százalékponttal, miközben az EU-27 átlagában, illetve az eurózónában 0,1 százalékponttal emelkedett a mutató.

Összességében elmondható, hogy Magyarország a kormányzat egyik fő célkitűzésében, az államadósság csökkentésében kimagasló eredményt ért el, lényegesen jobb eredményt tud felmutatni, mint az EU 27 országának átlaga, jobbat, mint a magas eladósodottságú országok. Éves összehasonlításban pedig Magyarország a legjobb teljesítményt nyújtotta adósságcsökkentésben Görögország után, de megszorítások nélkül - hangsúlyozza közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Olvasóink írták

 • 2. papika56 2013. január 23. 17:22
  „Megint egy hazugság !
  az államadósság 2012. 3. negyedév ben : 78,6 % --2013. jan már : 82 % !!!!a munkanélküliség : 10,7 % volt ..ma 11, 85 %-- 12 % !!!! + 160 000 rrel több a MUNKANÉLKÜLI dec. óta !!
  a ft értéke : ma , jan.hó : - 30 % csökkent !
  MIRŐL beszélnek ????
  ez az év : az " ARATÁS ÉVE " lesz ..megmondta ov.”
 • 1. rózsakert 2013. január 23. 13:54
  „Biztosan unatkoznak!!! , ha majd mindent egyszerre kell visszafizetni---az összes különadót---az a pár száz milliárdocska majd átírja a büdzsét....lassan már ezer milliárd fölött lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Szőnyi Olga operaénekes

Elhunyt a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Szőnyi Olga mezzoszoprán. Tovább olvasom