Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

NGM: Megalapozatlan volt a Fitch leminősítése

Megalapozatlan volt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch Ratings döntése, amellyel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot.
A tárca pénteki közleménye szerint a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható, egyebek mellett azért sem, mert a jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet.

A közleményben kiemelik azt is, hogy Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil, az ország az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudja tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.

Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni, ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása - teszik hozzá.

Szintén a Fitch-döntés megalapozatlanságát támasztja alá a tárca közleménye szerint, hogy az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek.

Hozzáteszik, hogy a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

Olvasóink írták

 • 5. klj-54 2012. január 07. 10:17
  „Egy dolgot jó lenne ha tudomásul venne ez az elmeháborodott társaság!
  Nem ők mondják meg mi alapján és miképpen minősítenek bennünket!
  Ez annak a joga, aki a pénzt adja.
  Ez normáliséknál így megy, a hülyéket pedig elkergetik a pénz közeléből!”
 • 4. deszkás 2012. január 07. 09:27
  „Mi meg elhisszük,mivel nem tudhatunk akár több nyelven tájékozódni. A mostani oktatási törvény (leszállitott 16 évvel) pontosan ezt célozza:nem kell esetleg okos tájékozott mert az veszélyes is lehet. Mert elég az a szint:igenis naccságos úr.”
 • 3. csafe 2012. január 07. 01:07
  „Mindenki, az egész világ hülye, csak a vezér és a sleppje az okos! Mikor mondják már meg neki: "A király meztelen!"”
 • 2. donkorda 2012. január 06. 17:31
  „Megnyugodtam”
 • 1. spiler 2012. január 06. 17:29
  „megint osszák az észt,,,,najd ŐK megmondják mi lesz nem a fiuk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán, Simor, Matolcsy és Fellegi egyeztettek

Orbán Viktor kijelentette, a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb… Tovább olvasom