Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nincs, aki kifizesse a Hospinvest tetemes vízdíjtartozását

Egyelőre nincs, aki kifizesse a Hospinvest Zrt. tetemes, csaknem hatvan millió forintos vízdíjtartozását, amelyet a hatvani és az egri kórházakban halmozott fel.
Az egri Markhot Ferenc Kórházat jelenleg üzemeltető gazdasági társaság létrehozója, a megyei közgyűlés nem fizet, szerintük a Hospinvest felszámolójának kellene rendezni a számlát. A felszámoló viszont nem tud fizetni, mert a vártnál kevesebb OEP-finanszírozást kap, amelyből csak a nettó munkabérekre futja, a hitelezőknek nem jut.

A Hospinvest Zrt. 57 millió 800 ezer forintos számlát hagyott hátra, a hatvani és az egri kórház vízszámláját nem fizették ki. A vízmű korábban hiába próbált egyezkedni a céggel, nem sikerült megállapodni a részletfizetésről. Most az egri kórház jelenlegi üzemeltetőjéhez, a Heves megyei közgyűléshez fordultak levélben, és úgy fogalmaznak, vizsgálják meg a tartozás rendezésének lehetőségeit.

Bánhídy Péter, a Heves Megyei Vízmű vezérigazgatója a Független Hírügynökségnek azt mondta, Egerben a magáncég tavaly novembertől működtette a Markhot Ferenc Kórházat. Egy hónap vízszámláját kifizették, egy hónapot részben, és hét hónapot pedig egyáltalán nem. Az adósság miatt 280 ezer ember vízellátása kerülhet veszélybe. A megyei közgyűlés elnökének fogalmazott levelükben lényegében azt kérik, hogy a megye, mint az egri kórház jelenlegi üzemeltetője fizesse meg azt a tartozást, amelyet a Hospinvest Zrt. halmozott fel az alatt a kilenc hónap alatt, amíg az egri kórházat működtette.

A megyei közgyűlés alelnöke, Merczel József a Független Hírügynökségnek azt mondta, több cég jelentkezett, és kérte, hogy a Hospinvest tartozását a megye fizesse ki, de ők mindegyiket elutasították, és a vízműnek sem fizetnek. "A mi álláspontunk az, hogy a felszámolónak a vízmű számlát a sor elejére kellene tenni, és azt szeretnénk, hogy a felszámolóbiztos a munkabért, és a vízmű számlát a követelések első körében egyenlítse ki" - fogalmazott az alelnök.

Horváth Szilárd, a TMLine Zrt. munkatársa, a Hosinvest Zrt. felszámolóbiztosa szerint azonban nincs miből fizetni. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis jelezte, 500 millió forint helyett csak 300 milliót utal át a Hospinvestnek finanszírozásra. A különbözetet a kórházakat jelenleg működtető gazdasági társaságok kapják. Mivel az OEP nem utal, ezért a hitelezők sem jutnak pénzükhöz, mondta a Független Hírügynökségnek a felszámolóbiztos. A felszámoló az egészségpénztár döntése miatt polgári pert indít az OEP ellen.

A hitelezők egyébként augusztus végéig jelentkezhetnek, a felszámoló becslése szerint a cégcsoporttól összesen 3 milliárd forintot követelhetnek. A vízdíjtartozás egyébként a kórházak működését nem befolyásolja. A törvény szerint ugyanis nem lehet korlátozni az egészségügyi intézmények vízellátását.

Olvasóink írták

 • 10. barkzso 2009. augusztus 06. 17:41
  „Vajon itt miért nem makog logar meg a másik agyhalott léni? Komcsik hol vagytok? Nem akartok önkéntesen belefizetni?”
 • 9. dblaci 2009. augusztus 06. 17:31
  „Na ezért nem szabad zsidókézbe adni a kórházainkat.”
 • 8. igazságkereső 2009. augusztus 06. 16:35
  „Ilyen nincs, hogy nincs aki kifizesse a vízdíjszámlát.Természetesen az fogja kifizetni, aki áterőltette a kórház magánkézbe adását, vagyis a Hospinvest Zrt.Ha meg nincs annyi pénzük, akkor a vég vezetőségét tessék bíróság elé állítani hitelezési csalás vádjával, hiszen a Hospinvest Zrt vezetése már akkor is tudta,hogy nem fog tudni fizetni, amikor átvette az egri Markhot Ferenc Kórházat. Ez abból is tudható volt, hogy hamis fedezetigazolást mutatott be a hivatalos szerveknek, ha pontosak a bírósági információim.Ideje lenne most már véget vetni ebben az országban a kesze-kusza pénzügyi helyzetnek,miközben 100 milliós összegekkel távoznak laza erkölcsű emberek a gazdasági élet egyikéből a másikba! Közben a társadalommal fizettetik meg eme hiányokat!!Van végre elég erős vezető ebben az országban, aki véget tudna vetni ennek a kirablópolitikának és visszatetetné az eddig "elhurcolt" nagy összegeket??!!Rögtön nem kellene az ÁFA-t emelni,
  a családi pótlékokat lecsökkenteni, és talán jutna pénz vérre is, hogy ne kelljen több,májátültetésre váró betegnek vérhiány miatt meghalnia!Most azért szívesen megkérdezném: hogy van az egészségügyi
  miniszterünk?Mit szól mindehhez Dr. Kökény Mihály Úr, a parlament egészségügyi bizottságának T.elnöke??!!”
 • 7. achilleus 2009. augusztus 06. 15:30
  „5. hozzászólás maci52 2009.08.06. 14:46
  "Ilyenkor hol vannak a nagypofájú, korrupt végrehajtók?"

  Végkielégítik magukat.”
 • 6. achilleus 2009. augusztus 06. 15:28
  „A "cég" azért is pofátlan, mert nagyon jól tudták, hogy egészségügyi intézmény vízellátását tilos felfüggeszteni még akkor is, ha az tartozik. Egyébként pedig megintcsak az adófizetőkre (fizető fogyasztókra) hárul a szocialista-szadista mutyibuli költsége. Bár szerintem ez egy kis tétel a Hospinvest sztoriban.”
 • 5. maci52 2009. augusztus 06. 14:46
  „Ilyenkor hol vannak a nagypofájú,korrupt végrehajtók?
  Félnek a moszadtól?
  Itt is ingatlan biznic látszik,mint a Libajnaiéknál?”
 • 4. 48fremail 2009. augusztus 06. 09:13
  „A történelem nem ismétli önmagát
  De szerintem

  A Hosptinvest nagyon hasonlít a Hajdú Bét-re

  Minthogy nem követtem az ügyet, idegen forrásból vagyok kénytelen idézni a Hajdú-Bét felszámolásának történetét.

  Az én teóriám szerint, minden hírnek legalább a fele igaz:

  Nos, ha csak a fele is igaz, akkor az is elég !

  Első rész:

  1. a Raiffeisen adott jó sok kölcsönt a Wallisnak

  2. A Wallis megvette a Hajdú-Bét-et

  3. aA Wallis átpakolta a raiffesenes kölcsönöket egy általa alapított ingatlanos kft-be, azzal a megkötéssel, hogy a kölcsönök visszafizetéséért kezességet vállal

  4. a wallis eladta a Hajdú-Bétnek a sokmillíárdos (talán 13mrd?) adóssággal bíró ingatlanos kft-t, azzal a megkötéssel, hogy a kölcsönök visszafizetéséért továbbra is kezességet vállal

  5. a Hajdú-Bét - talán az ügylettől nem függetlenül - erősen megroggyant

  Második rész:

  6. a raiffeisen kölcsönt adott a Hajdú-Bétnek, melyet jelzáloggal fedezett a Hajdú-Bét vagyontárgyaira

  7. a Hajdú-Bét nem fizet a kistermelőknek

  8. felszámolási kérelmet nyújtanak be a Hajdú-Bét ellen

  9. a cégbíróság elrendeli a felszámolást. Az időpont a raiffeisen kölcsönszerződésétől számítva kevesebb mint 1 év - ennek azért van jelentősége, mert hiába fedte le magát a bank jelzáloggal, ha a követelés 1 évnél frisebb mint a felszámolás elrendelése, akkor nem élvez(ett) a bank elsőbbséget a többi követeléssel szemben!

  10. a Hajdú-Bét megtámadja a cégbíróság által elrendelt felszámolást, egyúttal megváltoztatja székhelyét - hogy egy másik megye cégbírósága alá tartozzon

  11. az új cégbíróság észleli, hogy a cég ellen felszámolás van folyamatban, ezért jelzi, hogy nem illetékes

  12. közben kiderül, hogy a cég székhelyét megváltoztató közgyűlés valójában nem lett megtartva, a közgyűlési határozatot visszadátumozták (a székhelyváltoztatási kérelmet a felszámolás elrendelése után pár nappal adta be a Hajdú-Bét!); a rendőrség szerint nemlétező faxszámról jött az egyik Hajdú-Bét kisebbségi tulajdonos visszaigazolása a közgyűlési meghívóra!

  13. az új cégbíróság mégis elfogadja, hogy ő az illetékes

  14. a Hajdú-Bét elfogadja, hogy ellene felszámolási eljárás indult, fellebbezési jogáról lemond - az új cégbíróságnál, a réginél fellebbezett a felszámolás ellen!

  15. közben lejárt az egyéves határidő, mihelyt az új cégbíróság illetékesnek találta magát, azonnal átírják a jelzáloggal terhelt ingatlanokat a raiffeisen nevére (4 nagyértékű telephely közül kettőt, karácsony este! történik meg a földhivatali bejegyzés!)

  16. a bank azonnal eladja mélyen áron alul a telephelyeket baromfi-ágazatban érdekelt vállalkozók részére (pletykák szerint bajnai gordon jóbarátai)

  17. bank megkapja a másik két telephelyet is, amit szintén elpasszol bagóért

  Harmadik rész:

  18. libatenyésztők (kistermelők, nagytermelők, bértermelők, integrátor, közvetítők, stb) feljelentést tesznek
  19. bíróság megállapítja, hogy a bank a valós érték egyharmadáért, feléért passzolta el a telephelyeket, egyben kötelezik a kár megtérítésére

  20. bíróság kimondja, hogy nem lényeges melyik cégbíróság az illetékes a felszámolási eljárásban, mert a követelések kielégítésére úgysem elég a vagyon - nem foglalkoznak azzal, hogy bajnaiék manővere megváltoztatta a kielégítési sorrendet!!! azaz a bank jut előbb a pénzéhez a beszállítók előtt

  21. 9 termelő öngyilkos lesz”
 • 3. spiler 2009. augusztus 06. 08:08
  „FIZESSEN AKI MEGBIZTA ÉS ÁTJÁTSZOTTA NEKIK A KÓRHÁZAT ,,,,,,TUDJÁTOK KIK AZOK....A PATKÁNYOK...LEÜLTETNI MINDET EGY KIS CELLÁBA A MI ADÓFORINTJAINKAT ELLOPTÁK, ANNAK A RÉGIÓNAK AZ EGÉSZSÉGÜGYÉT VESZÉLYEZTETTÉK.....mijár nekik BITÓFA!”
 • 2. pmjelolt 2009. augusztus 06. 06:16
  „ÉN HA NEM FIZETEM BE A VIZDIJAT-MÁR LAKOLTATNAK IS KI! SZÁNALMAS EZ AZ EGESZ BÜRÖKRATIKUS RENDSZER.”
 • 1. dodó 2009. augusztus 05. 20:36
  „Hogyhogy nincs, aki kifizesse?
  Ez a nem egész három millió adófizető miért gürizik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset az M5-ös autópályán Inárcs közelében

Közlekedési baleset történt az M5-ös sztrádán Inárcs közelében. Tovább olvasom