Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Nincs áttörés az internethasználatban

A Budapesti Műszaki Egyetem jelentése szerint internethasználatban továbbra sem történt áttörés társadalmi szinten, ugyanis a lakosság kétharmadát továbbra sem sikerült megszólítani.
Eközben az "online" egyharmad a nemzetközi élmezőnyben halad - állítja a Magyar Információs Társadalom Éves Jelentés, mely immár harmadszorra jelenik meg a Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központ (ITTK) gondozásában.

Az ITTK honlapján nyilvánosan hozzáférhető, 128 oldalas dokumentum szerint hazánk a világ egyik legfejlettebb alacsony internet-penetrációjú országa: miközben kevés háztartásban található netkapcsolat, addig ezek háromnegyede széles sávú, ami a legfejlettebb országok statisztikáival vetekszik. Hazánk nagyjából 4 millió háztartásából 1,5 millióban található számítógép, míg internetcsatlakozás 800 ezerben, ami 22 százalékra teszi a penetrációt. A magyarok leginkább e-mailezésre, információk keresésére, szórakozásra, és chatelésre használják a világhálót. A haza vállalkozások terén az internet 67 százalékos elterjedtséggel bír, ami ugyan többszöröse a lakossági átlagnak, Európában igen alacsonynak számít.

A riport kijelenti: a 2006-os drasztikus áreséseket követően végképp egyértelmű, nem az előfizetések ára akadályozza a penetráció terjedését, hanem az információ technológiai korszak vívmányaival szemben tanúsított általános érdektelenség. A internetet nem használók közül egyre kevesebb az olyan, aki anyagi indokokkal magyarázza a távolmaradást, miközben az érdektelenek aránya növekszik ezen csoporton belül. Offline honfitársaink közül mindössze 8 százalék tervezi, hogy egy éven belül netezni kezd -- igaz, ez is nagyjából fél millió új felhasználót jelentene, és 20-25 százalékos növekedést.

Ezzel a magyar digitális kultúra kettészakad -- állapítják meg a jelentés szerzői. A lakosság 60-70 százaléka digitális írástudatlan, miközben a kisebbség jellemzően széles sávon böngész, részese az internet "webkettes" transzformálódásának, és online fogyaszt tartalmat és termékeket egyaránt. Ez a médiafogyasztásban is megmutatkozik, nem túl váratlan módon: a társadalom offline része változatlanul televíziózik és rádiózik, miközben a netezők egyre kevesebbet.

Az internethasználatot magyarázó faktorok közül a legerősebb korrelációval a kor, a végzettség, valamint a származás bírnak, miközben a nemek között a legkisebb a különbség. Szintén jelentős, ugyanakkor egyre javuló tendenciát mutat a penetráció területi és anyagi helyzetből fakadó megoszlása, és a hátrányos helyzetben lévő települések, illetve emberek felzárkózást mutatnak, a különbségek nem konzerválódtak az utóbbi években.

Bizakodó hangvételt üt meg a dokumentum az idei év kilátásaival kapcsolatban. A mobilpiac gyakorlatilag telítődött, és bár további növekedés várható ennek visszafogott üteme arra kényszeríti a remények szerint a szolgáltatókat, hogy a szolgáltatás minőségbeli javításán dolgozzanak, amiben meghatározó szerepet játszik a tavaly év végén hazánkban is elindult 3G-hálózatok. Az állóvíz felkavarásának lehetőségét látják Beck Györgyben, aki a HP éléről a hazai Vodafone vezetését vette át.

Straub Elek váratlan és dicstelen távozásából kifolyólag változhat a Magyar Telekom magatartása is, és az Invitel felvásárlásával a HTTC jelentős piaci erővé nőtte ki magát, így élesedő versenyt remélnek a szerzők. Az IP-kovergencia, vagyis a kommunikáció IP-alapokra helyeződése tovább folytatódik, valamint elválik, hogy a transzformálódó webből itthon mekkora üzletet lehet csinálni, ugyanis a kritikus felhasználói tömeg már megjelent 2006-ban.

A konklúzió szerint Magyarországban megtalálható a növekedéshez szükséges potenciál, IT-exportunk például, mely a teljes hazai kivitel 30 százalékát képezi, a második legversenyképesebb a világon Dél-Koreát követően, legalábbis az OECD szerint (Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete). A lehetőségek kiaknázásához azonban kutatás-fejlesztésre és a közoktatás javítására lenne szükség a társadalom digitális írás-tudásának általános javítása mellett.

Forrás: ITTK, HWSW

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerboltba törtek be

Sopronban ismeretlenek betörtek a Kuruc körúton lévő egyik élelmiszerboltba, és onnan… Tovább olvasom