Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Nincs bérmegállapodás a BKV-nál a szakszervezetek miatt

Bár több hónapja zajlanak bértárgyalások, még mindig nem sikerült a BKV menedzsmentjének megállapodnia a 2010-es bérfejlesztésről, mert a reprezentatív szakszervezeteknek nincs közös álláspontja.
Gulyás Attila, a BKV egyik legnagyobb szakszervezeti szövetségének elnöke pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy a januárban sztrájkoló szakszervezetek a legutóbbi, csütörtöki bértárgyalásról is kivonultak. Ez pedig megnehezíti a megegyezés lehetőségét. A kollektív szerződés szerint ugyanis mind az öt reprezentatív szakszervezetnek alá kell írnia a bérmegállapodást - tette hozzá.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke úgy fogalmazott: nem értik, hogy a buszos érdekképviseletek miért vonulnak ki a bértárgyalásról, mert a VTDSZSZ az ő általuk képviselt embereknek is szeretne bérfejlesztést. A VTDSZSZ a 160 ezer forint alatti keresetűeknek 5+4, a 160 ezer forint feletti keresetűeknek 4 százalékos bérigényt jelentett be. Hangsúlyozta, hogy 1-2 héten belül megoldást kell találni a helyzetre. Ha nincs megoldás, akkor a VTDSZSZ vezetősége tájékoztatni fogja a kialakult helyzetről a tagságot, akik a nyomásgyakorlás eszközéről is dönthetnek. Ez Gulyás Attila elmondása szerint lehet demonstráció, sztrájk, de az is előfordulhat, hogy azt mondják: nem alkalmaznak semmilyen nyomásgyakorló eszközt. Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége alelnöke az MTI megkeresésére azt mondta: azért vonultak ki az utóbbi két bértárgyalásról, mert Kocsis István, a cég vezetője nem jelent meg a tárgyalásokon. Ők pedig azt akarják, hogy a vezérigazgató legyen ott, mert így előremozdulhatnak az egyeztetések.

A BKV-t Kocsis helyett Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes képviseli. A szakszervezeti vezető kifejtette: ahhoz, hogy a 2010-es bérfejlesztésről tudjanak tárgyalni, először le kell zárni a 2009-es évet. Bizonyos ágazatokban ugyanis a foglalkoztatás többe kerül, mint amennyi bértömeget kiutalnak, a kettő közötti különbséget pedig kompenzálni kell. Nemes Gábor szerint ez minden évben meg is történik, de előre szeretnék rögzíteni, hogy ez a kiegészített bér legyen a 2010-es esztendőre a bázisbér. A VTDSZSZ február 15-én jelentette be, hogy 4, illetve 4+5 százalékos béremelést, illetve azt kéri még, hogy a http://www.youtube.com/myävideos?feature=mhw4kollektív szerződésben (ksz) rögzített 6 ezer forintos havi melegétkezési utalvány összegét emeljék fel 8 ezer forintra, a 3 százalékos munkáltatói hozzájárulási körbe pedig a nyugdíj- és egészségpénztári tagság mellé vegyék fel harmadik elemnek az életbiztosítást. A VTDSZSZ az év elején tartott BKV-sztrájkban nem vett részt, ezért jelenthetett be bérkövetelést. A korábban sztrájkoló, többségében buszos és villamos ágazati szakszervezetek viszont ebben az évben a sztrájkmegállapodás értelmében nem jelenthetnek be bérkövetelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ég a nádas a Kis-Balatonnál

Mintegy 30-40 hektáros területen ég a nádas a Kis-Balatonnál - közölte a Zala Megyei… Tovább olvasom