Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Nincs cáfolhatatlan bizonyíték a titkos CIA börtönökre

Strasbourgban nyilvánosságra hozták az Európa Tanács vizsgálóbizottságának első, időközi jelentését a titkos európai CIA börtönök ügyében. Több, egymást erősítő jel is arra utal, hogy Európában valóban voltak CIA börtönök, ugyanakkor cáfolhatatlan bizonyíték nincs.
Ez a megállapítás a lényege annak az időközi jelentésnek, amelyet az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének egyik svájci tagja terjesztett a strasbourgi testület elé.

Sajtóértesülések szerint a CIA világszerte letartóztatott, más szóhasználat szerint elrabolt terrorista-gyanús személyeket, akiket aztán speciális charter-járatokon titkos, európai börtönökbe szállítottak és ezekben vélhetően kínvallatás is zajlott. Név szerint Lengyelország és Románia keveredett gyanúba, de állítólag sokkal több ország érintett. Az első vizsgálatot azért az Európa Tanács indította, mert ez a testület hivatott őrködni a demokratikus és emberi jogi normák tiszteletben tartásán.

Ami a politikai hátteret illeti: a titkos börtönökről szóló első hírek amerikai forrásból szivárogtak ki és az amerikai sajtóban jelentek meg. Ezt követően kapta fel őket a nyugat-európai sajtó, különösen azon országokban, ahol erős hagyományai vannak az Amerika-ellenességnek. Tavaly decemberben az amerikai külügyminiszter zárt ajtók mögött tárgyalt e témáról a NATO és az uniós tagállamok külügyminisztereivel. Ezt követően mindenki lezártnak tekintette az ügyet.

A sajtó ezt úgy értelmezte, hogy minden érintett kormány tudott a titkos akciókról, de ez a nyilvánosság előtt bevallhatatlan, legalább is addig, amíg nem tisztázódik nemzetközi szinten, mit is jelent valójában a terrorizmus elleni harc és ebben milyen eszközök használhatók.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is. Tovább olvasom