Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Nincs elnöke az ÁSZ-nak a jövő hét szerdától

A parlamenti pártok idáig nem tudtak megegyezni a szervezet vezetőit érintő személyi kérdésekről.
Elnök nélkül marad az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december 9-től, miután mandátuma lejár, és a parlamenti pártok idáig nem tudtak megegyezni a szervezet vezetőit érintő személyi kérdésekről. Kovács Tibor, a bizottság szocialista elnöke szerint az MSZP azt nem tudja elfogadni, hogy a Fidesz kizárólag az ÁSZ elnökének személyében hajlandó megegyezni, míg a 2002. óta betöltetlen alelnöki pozíciókra csak az új kormány beiktatása után tenne javaslatot. A kormánypárti képviselő hangot adott annak az aggodalmának is, hogy a számvevőszék munkája így akár el is lehetetlenülhet az év utolsó hónapjától. Tállai András, a bizottság fideszes alelnöke fontosnak tartja az ÁSZ működőképességének fenntartását, ugyanakkor úgy véli, hogy a számvevőszék alelnökök nélkül is kiválóan tud működni.

Az ÁSZ vezetőit jelölő bizottság novemberben három zárt ülést is tartott. A tanácskozások után nyilatkozó politikusok szavaiból az derült ki, hogy a jelenlegi elnök, Kovács Árpád újraválasztását akár valamennyien el tudnák fogadni, azonban a hosszú ideje problémás alelnökök kérdését nem tudták lezárni. Az MSZP Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettest javasolta az egyik alelnöki tisztség betöltésére, amit Kovács Tibor azzal magyarázott, hogy az MSZP "tudomásul vette, és alkalmazkodik" az ellenzék azon elvárásához, hogy az ÁSZ alelnöki pozícióira ne elismert szakembereket, hanem a politikai oldalak jelöltjeit válasszák meg. Az ellenzéki frakcióknak ezzel szemben nem sikerült konszenzusos jelöltet állítaniuk a szervezet alelnöki pozícióira.

Kovács Árpád elnöki megbízatása 2009. december 9-én jár le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002. óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek. Az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság tagjai - Kovács Tibor és Tállai András mellett - Boldvai László (MSZP), Farkas Imre (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), valamint Rubovszky György (KDNP) és Lakos Imre (SZDSZ). A jelöltállításhoz legalább 6 képviselő támogatására van szükség a 8 tagú bizottságból. A bizottság elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy mindaddig értelmetlennek látja a bizottság ismételt összehívását, ameddig a képviselőcsoportok nem változtatnak álláspontjukon.

Olvasóink írták

 • 5. aranka2 2009. december 06. 15:29
  „Achilleus, teljesen igazad van, de az igazságnak csak egyik szeletét fejtetted ki, amit ki kell egészítenem:
  Egyszerű a képlet: Minden ezen múlik: a fideszes bagázs be akar nyomni egy szocialista ... alelnöknek.
  Mivel ez nem megy, zsarolnak ez elnökkel, zsarolnak a másik alelnökkel, hazudoznak mszp-elvárásokról és a fene tudja, hogy még miről. Tényleg eltakarodhatnának már a nagy büdös francba ezek a szellemi rokkant, korruptagyú, és mint igazságkereső jól összefoglalta "önjáró" szerencsétlenségek.”
 • 4. LukSzusz 2009. december 06. 13:03
  „Van még valami amit ellehet még lopni?
  Szerintem most jön a levegő.”
 • 3. achilleus 2009. december 06. 11:17
  „Egyszerű a képlet: Minden ezen múlik: a szocialista bagázs be akar nyomni egy szocialista ...alelnöknek.

  Mivel ez nem megy, zsarolnak ez elnökkel, zsarolnak a másik alelnökkel, hazudoznak Fidesz-elvárásokról és a fene tudja, hogy még miről. Tényleg eltakarodhatnának már a nagy büdös francba ezek a szellemi rokkant, korruptagyú, és mint igazságkereső jól összefoglalta "önjáró" szerencsétlenségek. Ld. 1. hozzászólás igazságkereső 2009.12.06. 10:31”
 • 2. Walaky 2009. december 06. 10:33
  „És tegyük hozzá, hogy VIktoromnak sem édeke az ÁSZ léte.
  Ekkor ugyanis négyévente ülésehzet a parlament.
  Bár, ha jól olvastam, akkor hároméves terven töri a fejét!”
 • 1. igazságkereső 2009. december 06. 10:31
  „Tekintettel arra, hogy a 7-8 éve regnáló kormány az ÁSZ elnökének egyetlen észrevételére sem reagált a gyakorlatban pozitívan, úgy tűnik,hogy a kormánynak teljesen mindegy,hogy van, vagy nincs elnöke és alelnöke az ÁSZ-nak! Sajnos az a tapasztalatom,hogy teljesen "önjáróvá" vált a jelenlegi kormány,figyelmen kívül hagyva minden demokratikus elvárást és kötelezettséget!Ez a durva kormányzás, a társadalom tagjainak semmibevétele, mintha Augustino Pinochet diktatúrájára hasonlítana már hosszú idő óta! Nem érzékeli ezt a jelenleg regnáló kormány,hogy lassan de biztosan teljesen ellehetetleníti az ország lakosságának jelentős részét és illenék már valamit pozitív irányba is tenni, segíteni egy kicsit legalább 8 millió ember sorsán?Az a megoldás,hogy elárverezik a lakásokat, utcára raknak több tízezer embert, miközben a kormány tagjai semmit nem érzékelnek az általuk "előidézett" gazdasági válságból,hogy még jobban "megszedhessék" magukat! Mert az általuk is hangoztatott "válság" nem több kreálmánynál,hogy ennek égisze alatt a társadalmat még jobban megnyomoríthassák, miközben Lendvai Ildikó, Kiss Péter és társai úgy "felülről" néznek le a társadalomra!Mélyen szégyellni való ez az egész,csak sajnos a társadalom többsége szenvedi meg az általuk szándékosan előidézett gazdasági nyomort és emberek tönkretételét!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségpénztári befizetésből olcsóbb az üdülés

Egyre több hazai szállodalánc kínál az egészségpénztári keret terhére elszámolható szolgáltatásokat. Tovább olvasom