Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Nincs magyar áldozat Jáván

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 343 ember életét oltotta ki az indonéziai Jáva szigetén hétfőn pusztított szökőár. A sebesültek száma meghaladja a hatszázat, további 136 személyt eltűntként tartanak nyilván, és több mint 54 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.
Az áldozatok között a keddi értesülések szerint hat külföldi van, de nagy valószínűséggel magyar állampolgárt nem érintett a természeti csapás.
Mint Rabovszki András, a jakartai magyar nagykövetség ügyeletese elmondta: a hivatalos indonéz szervek, mint például a külügyminisztérium vagy a helyi Vöröskereszt szervezete nem tudnak esetleges magyar áldozatról, és a külképviseleten sem kért segítséget magyar állampolgár. A cunami helyszíne egyébként sem közkedvelt úti célja a magyar turistáknak – fűzte hozzá a követségi illetékes, aki elmondta: a jakartai svéd külképviselet diplomatái a helyszínre utaztak, és ők nemcsak a svéd hatóságokat, hanem az Európai Unió tagállamainak nagykövetségeit is értesítik a fejleményekről. A svédeknek sincs tudomásuk magyar áldozatról – mutatott rá Rabovszki András.
A külföldi áldozatok között a jelenlegi értesülések szerint egy svéd, egy holland, egy belga, egy japán és két szaúd-arábiai van. Korábban egy francia nőt is a halottak között tartottak számon, de később kiderült: bár a fején megsérült, életben van.
A 2–3 méteres szökőárt egy, a Richter-skála szerint 7,7 erősségű, tenger alatti földrengés idézte elő. Az elemi csapás elsősorban Nyugat-Jáva, Közép-Jáva és Yogyakarta tartományok tengerparti körzeteit érintette.
Különösen súlyos károkat szenvedtek a Jakartától délkeletre fekvő Pangandaran kedvelt strandjai. Ott teljesen romba dőltek vagy súlyosan megrongálódtak szállodák, lakóházak és több száz halászhajó. Állítólag a földrengést a lakosok nem érezték, és csak kevesen vették észre, hogy a tenger visszahúzódik, ami a cunami előjele. Aki ezt látta, igyekezett magasabban fekvő területre menekülni. Később kiderült, hogy két regionális előrejelző központ is figyelmeztette a közelgő szökőárra az indonéz hatóságokat, amelyek azonban meg sem próbálták továbbítani az információt a veszélyeztetett térségbe. A vészjelzést körülbelül 45 perccel azelőtt küldték el, hogy a cunami lecsapott az érintett tengerparti szakaszokra – ismerte el a jakartai kormány. Jáva szigetén csak a jövő évben tervezik felállítani a cunami-előrejelző rendszert. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban utcát neveztek el Kapuvárról

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom