Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nincs pénz a kórházak felújítására

Csak idén 24 milliárd forint kellene az államosított kórházaknak a legsürgetőbb felújításokhoz, amit saját vagy uniós forrásból kell megoldaniuk, mert tulajdonosuk, az állam nem ad rá pénzt - írja a Világgazdaság.
Az év elején állami tulajdonba került 59 egészségügyi intézmény megközelítőleg 24 milliárd forintot jelölt meg idén szükséges felújítási és beruházási forrásként a lap keddi száma szerint. A fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint megalapozott ez az igény. Az állami költségvetésben azonban semmilyen pluszforrás nem áll rendelkezésre, az intézményeknek saját forrásaikból, uniós támogatásokból, valamint a tb-támogatásból kell a pénzt előteremteniük - közölte a GYEMSZI a lappal.

Saját bevétel lehet egy kórház számára a külföldi, illetve az esetleges VIP-betegek ellátása, valamely helyiség bérbeadása. A Magyar Kórházszövetség számításai szerint az ilyen bevételek nem érik el az intézmények összbevételeinek 5 százalékát. Az uniós forrásokat általában nagyobb beruházásokra hirdetik meg, állagmegóvásra jellemzően nem ad pénzt az EU. Az egészségbiztosítótól kapott finanszírozásból a béreken túl a napi működéshez szükséges kifizetéseket lehet csak teljesíteni; ha azt mind kifizetnék, a fennmaradó összeget már lehetne felújítási-felhalmozási forrásként kezelni, ám ma egyetlen kórház sincs, amely minden kötelezettségét percre pontosan teljesítené, és még pénze is maradna - mutat rá a lap.

A halaszthatatlan munkálatok között olyan kötelezettségek - például a töredezett padló cseréje, a hámló vakolat miatti festés - is szerepelnek, amelyeket valamely hatóság írt elő. Ezeket akkor is teljesíteni kell, ha nincs pénz, ugyanis ha elmulasztják, akár meg is bírságolhatják a kórházat - mondta a lapnak Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke.

Olvasóink írták

 • 2. Együgyű 2012. április 10. 09:28
  „,,Nincs pénz a kórházak felújítására"
  Nevetséges ez a dolog is.
  ,,Az állami költségvetésben azonban semmilyen pluszforrás nem áll rendelkezésre."
  Labdarúgó stadionokra és egyéb a kormány valamint a sleppjének vagyon gyarapodását elősegítő badarságokra jut pénz? (Pali bá a cirkusza után is vígan anyagi gond nélkül el tud éldegélni törvényesen.)
  A legnagyobb kinevezett ellenség pénzére számítunk a felszabadító harc alatt? A rendszerváltás óta foggal, körömmel be akartunk lépni az EU-ba. Sikerült is az akkori egységes politikai akarat valamint a nép segítségével.
  Az állam bácsi vezetői és köreik a saját érdekükben kitalálták maguknak a 16%-os, egykulcsos szja-t. Talán a várt sikert nem érte el?
  Ezért is nem jut értelmes dolgokra peták? Szerintem Matolcsy György (nemzetgazdasági miniszter) a közeljövőben mindent fizetőssé fog tenni a szabad, demokratikus, vallásos, Szent Istváni örökségű Magyarországon. Egyet azonban vélhetően nem tesz fizetőssé változatlanul hagy. Az újonnan szerzett és újonnan kialakított (megszerzett) nemesi előjogokat. (Vélelmezem a 2/3 felhatalmazásával még bővíti is.) A fenti mondatokra a visszamenőleges törvénykezés nem vonatkozhat?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  OFF.”
 • 1. hahaha62 2012. április 10. 07:42
  „tudtuk!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a gyerekeket kirabló dunaújvárosi fiatal

A Székesfehérvári Törvényszék előzetes letartóztatásba helyezte azt a 20 éves fiatalembert, aki még… Tovább olvasom