Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nincs pénz a középiskolai óvszerautomata-programra

Most 10 berendezésre várnak három vidéki iskolában, de ahhoz, hogy meg is kaphassák, majdnem egymillió forintra lenne szükség.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) három-négy éve indította el átfogó, iskolai szexuális felvilágosító programját. Ennek részeként a négyosztályos, vagyis a 14-18 éves korosztályt oktató középiskolák óvszerautomatákat igényelhetnek. Eddig 6 intézményben szerelt fel ilyen berendezéseket ingyen az OEFI, és jelenleg összesen 10 automatára várnak Miskolcon, Hódmezővásárhelyen és Baján. A program azonban pénz híján egyelőre áll, mert az intézet nem tudja beszerezni és leszállítani a használt, de jó állapotban lévő készülékeket. A 10 óvszerautomatára nagyjából 800 ezer forintra lenne szükség. Ennyiből a három várakozó iskola igényeit ki tudnák elégíteni - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Simich Rita, az OEFI főosztályvezetője.

A szakember örülne például az óvszergyártó vagy forgalmazó cégek segítségének, de azt nem szeretné, ha az OEFI kihagyásával tennének felajánlást. Az automaták igénylése ugyanis egy komplex szexedukációs program része, amelyben a diákok felvilágosítása és a pedagógusok felkészítése is szerepel. Az érintett iskolákban a program hosszú ideje működik. Simich Rita szerint az óvszerautomata önmagában nem elég ahhoz, hogy csökkenjen a fiatalkori abortuszok száma és a szexuális úton terjedő betegségek kockázata, ezért lenne célravezető, ha a felajánlás az OEFI koordinálásában kerülhetne a középiskolákba. A főosztályvezető hozzátette: a mai, felgyorsult világban a fiatalok egyre korábban kezdenek szexuális életet élni, és sokan nagyon tájékozatlanok.

A felvilágosító munkának azonban van eredménye, hiszen a fiatalkori terhességmegszakítások száma valamelyest csökkent az utóbbi időben. Az OEFI kiadványokat, szórólapokat, interaktív cd-t, matricát, tanári kézikönyvet és tanulói munkafüzetet készített. Hagyománnyá szeretnék tenni az évi négy AIDS-hírlevelet, amelyekben a párkapcsolatokról, a biztonságos szexről, a lehetséges fertőzésekről, a nem kívánt terhességek elkerüléséről és az óvszerhasználatról is szó esik. Emellett kimondottan az AIDS Világnapjára is terveznek egy speciális hírlevelet, amely a piros szalag történetéről és a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról szól.

Olvasóink írták

 • 13. egyszeru polgar 2008. október 26. 14:36
  „Hat igen! Mindennek megvan a maga helye!
  Az automataval szinte buzditanank kiskoru gyermekeinket: "Idoben kezdjetek!"
  Egyebkent aki erdekelt, barhol be tudja szerezni az ovszert. Nem hiszem, ha valaki mar rendszeresen hasznalja, zavarna hogy boltbol szerezze be.”
 • 12. SP 2008. október 25. 22:39
  „Szia! 11. hozzászólás hekaté 2008.10.25. 20:12
  Kösz.
  Az lesz a szomorú, ha lesz pénz kotongépre, WC papír, fertőtlenítős kézmosó meg sehol. Hasonló okkal csinálhatják, mint korábban a vizitdíj automatát, páncélszekrényt minden betegnek akciót.
  Valakinek ez az üzlet! Közben nincs a kórháznak fecskendő stb. kötszer, ágytál........
  Az iskola szertárban nincs szemléltető eszköz megfelelő. Talán még kréta szivacs sincs, kotongép az aztán kell, de sürgősen. A diák a drogot, cigit érdekes módon meg tudja találni az iskolán kívül is. A kotont meg oda kell készíteni a tankönyve mellé.”
 • 11. hekaté 2008. október 25. 20:12
  „Ebben a kérdésben alighanem SP /6/ hozzászólása tünik számomra leginkább elfogadhatónak.”
 • 10. tanaar 2008. október 25. 20:05
  „Maradjunk annyiban, hogy középiskolákban szerelnék fel az automatákat. Valamilyen szinten jó ötlet.”
 • 9. hekaté 2008. október 25. 19:46
  „Azt talán nem mondanám, hogy "alantas ügy", de mindenesetre úgy gondolom, az iskoláknak ez idő szerint vannak ennél súlyosabb problémáik is.”
 • 8. ?! 2008. október 25. 18:42
  „"A gyermekek ellen elkövetett s következményeit tekintve a legkegyetlenebb erőszak a szexuális támadás. Összességében a lányok elleni szexuális bűncselekmény gyakoribb, de nem szabad elfeledkeznünk a fiúkról sem.

  A gyerekek 4 éves koruktól 14-15 éves korukig vannak kitéve szexuális támadásnak. A lányok esetében - Kerezsi Klára szerint - a legveszélyeztetettebb a 10-15 év közötti időszak. Ezzel egyetérthetünk, hiszen a kislányból ekkor lesz felnőtt nő. A fiúkat, főképpen 6-8, illetve 14-16 éves korukban a fajtalan cselekmények elkövetői veszélyeztetik."-------------Ki az az ember aki ésszerű magyarázatot ad arra, miért szükséges óvszer automata ott ahol kiskorúakat oktatnak?Elgondolkoztató ,jogilag megengedhető-e?Egy automata beállítása szinte sarkallja a meggondolatlan lépésekre a diákokat!Viszont ha erre van pénze az iskoláknak miért igényelnek állami támogatást az oktatás színvonalának emeléséhez?Ki áll e alantas ügy mögött?”
 • 7. Dugós 2008. október 25. 17:09
  „Az óvszerautomatákkal a dugás kérdését állandó jelleggel napirenden lehetne tartani. Amikor én középiskolás voltam, hallottam a kotonról és nagy merészen bementem a patikába venni egyet, hogy kipróbáljam, hogy áll. Hát - azóta sem húztam fel még egyet, igaz, nem is dugtam össze vissza, szíre szóra.”
 • 6. SP 2008. október 25. 16:39
  „Én azt hittem az iskolába tanulni járnak a diákok. Valami nagy félreértés van. Mindennek megvan a maga helye. Akkor mit csinálnak az éjszakai diszkóban, amit elvileg 18 éven aluliak nem is látogathatják.
  Külön szeparé is kellene az iskolában, és az igazgatónőt pedig madámra cserélni. stb. stb.
  Csodálkoznak, hogy a kamaszok nevelhetetlenek, irányíthatatlanok. A szülők tanácsára fittyet hánynak. Mire használják az óvszert pl. a tiszta fiú iskolában. Azt hiszem ezzel túl lőttek nagyon a célon. Ha van gyógyszertár a benzinkúton is és a sok sok szuper market, a plázák is elérhetők, akkor teljesen felesleges a dolog ez az iskolában. Ott tanulni kell!! Tanulni, tanulni, tanulni. Mondta Lenin apánk.”
 • 5. flexsnake 2008. október 25. 13:32
  „Ja hát igen, egy iskolába muszáj ovszerautómata mert dugni járnak oda... Ennél nagyobb hülyeséget nemis hallottam.”
 • 4. flexsnake 2008. október 25. 13:32
  „Ja hát igen, egy iskolába muszáj ovszerautómata mert dugni járnak oda... Ennél nagyobb hülyeséget nemis hallottam.”
 • 3. grenadle 2008. október 25. 10:58
  „A vizitdíjautomatákat nem lehetne átalakítani?
  Esetleg a kórházi széfeket is át lehetne adni a tornatermek öltözőinek!”
 • 2. hekaté 2008. október 25. 10:41
  „-Na most aztán meg vagyunk lőve! /mondta a nagyhercegnő/.”
 • 1. Prehistoric 2008. október 25. 08:56
  „Pedig erre van a legnagyobb szükség a középiskolákban....:) Az nem baj, ha az épület beázik, meg nincs fűtés, nincs ablak, stb....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalódott kiválasztottnak hitt lányában, és ölt

Csalódottságában döntött a gyilkosság mellett az a férfi, aki eddig tisztázatlan okból - megölte… Tovább olvasom