Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nincs szakmai felelőse a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazásnak

Munkajogilag nem tehető felelőssé, vagyis nem sújtható fegyelmivel a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője a Szigetszentmiklóson történt, nagy vihart kavart gyermekbántalmazási ügy miatt - foglalta össze a helyi képviselő-testület által még szerdán hozott döntést a város polgármestere péntek este az MTI érdeklődésére.

Az Indexen pénteken jelent meg egy cikk, idézve a szerdai határozatot, amely szerint a testület "Kerekes Lászlóval szemben a vezető szakmai felelőssége megállapítása tárgyában indított eljárás eredményeként ( ) fegyelmi felelősséget nem állapít meg, továbbá vétkes kötelezettségszegés miatti hátrányos jogkövetkezményt nem alkalmaz vele szemben". Az Index szerint a képviselő-testület 12 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hozta meg döntését.

Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester nem akarta részletezni a döntést az MTI-nek, úgy fogalmazott: bármit mondana, az úgyis csak magyarázkodásnak tűnne. Hozzátette: zárt ülésen, a személyiségi jogokat szem előtt tartva alaposan megtárgyalták a fegyelmi felelősség kérdését, de munkajogilag "nem tudnak mit kezdeni".

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiúkkal". A büntetőper vádirata szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták. Az eset körülményeinek tisztázására vizsgálatot indított a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala és Székely László ombudsman is.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott idén január 17-én fegyelmi eljárást indított a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentett. Az intézkedést azt követően tették közzé, hogy Navracsics Tibor akkor még közigazgatási és igazságügyi miniszterként rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem működött megfelelően, ezért fordulhatott elő, hogy a súlyosan bántalmazott gyermekeket csak 2012-ben emelték ki a családból, s helyezték nevelőszülőkhöz.

A megyei kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint a gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálaton a szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal büntetőfeljelentést tett, valamint megszüntette a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát.

K. Rudolf és felesége ellen nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség. A vádirat kivonata szerint a házastársak Szigetszentmiklóson nevelték közös kiskorú gyermekeiket, de a kicsik megfelelő élelmezéséről, ruházkodásáról nem gondoskodtak, óvodába egyáltalán nem, míg iskolába rendszertelenül járatták őket. A gyermekeket kicsi koruktól - a sértettek első emlékeitől kezdve - 2012. január 23-ig tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták. Hogy mit tartalmaz részletesebben a vádirat, azt az MTI korábbi érdeklődésére Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője a borzalmas részletek, valamint a kicsik védelme miatt nem kívánta részletezni.

A január 23. óta a Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper teljes időtartamára zárt ülést rendeltek el.

A szigetszentmiklósi képviselő-testület április 30-án tárgyalta a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok tavalyi ellátásáról szóló beszámolót, s azt vita és ellenvélemény nélkül elfogadta. Az értékelésben nem szerepelt a tavaly kitudódott súlyos gyermekbántalmazási ügy. Szabó József az áprilisi ülést követően erről azt mondta, az értékelés azért nem tért ki a gyermekbántalmazásra, mert "maga az ügy" 2012-es, és helyi vizsgálata - beleértve egy fegyelmi eljárást is - még tart. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményét önálló előterjesztésként viszi a testület elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 ezerre büntették Zagyva György Gyulát

Jogerősen elítélték a Hetek című hetilap két munkatársának zaklatása miatt Zagyva György Gyulát, a Jobbik volt országgyűlési képviselőt. Tovább olvasom