Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

''Nincsenek jobboldali ízek''

Mennyi örömet jelenthet a főzés, mikre ügyeljünk, ha bevásárolni indulunk? Többek között ezekről is kérdeztük Lévai Anikót, Orbán Viktor feleségét, akinek A konyhaablakból címmel megjelent, korántsem csupán recepteket tartalmazó könyve az idei tavasz egyik legsikeresebb kiadványa lett.
„Egy biztos, fegyelmezett életet kell élni. Szinte percre pontosan beosztom az előttem álló napot, rendszeres futással őrzöm a kondíciómat, megmondani sem tudnám, mikor ittam egy pohár bornál több alkoholt, s arra is ügyelek, soha ne egyek sokat, mert az étellel túlterhelt gyomor elfárasztja az embert."

Nagy konyhát vezet

Ezeket az életviteli tanácsokat Lévai Anikótól kaptam, amikor arra kérdeztem rá: hogyan bírja a tempót, amivel nap mint nap szembesülnie kell. Nemrégiben megjelent szakácskönyvéből ugyanis sok recept, kultúrtörténeti érdekesség, anekdota, s több, a férjével kapcsolatos történet mellett az is kiolvasható: nem hétköznapi tettvággyal és erővel rendelkező asszony Orbán Viktor felesége. Öt gyermek nevelése mellett jogot oktat a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat munkáját segíti. Emellett megírta az idei tavasz egyik legsikeresebb könyvét, ami A konyhaablakból címmel jelent meg. Adta magát a kérdés: mi késztette arra, hogy ezzel a munkával pluszterhet vegyen magára.

– Az ötlet gazdája nem én vagyok, a kiadó vezetője, Laux József tudott arról, hogy öt gyermek mellett igencsak nagy konyhát vezetek, győzködött: szedjem csokorba a főzés közben szerzett tapasztalataimat, és készüljön ebből egy kötet. Végül is sok örömet szerzett a könyv megírása, mert így elmondhatom: az étkezés korántsem csak a főzésből áll, ez egy közösséget teremtő, formáló tevékenység. Már az alapanyagok kiválasztásával indul, amikor a család megbeszéli, mégis mi kerüljön az ebédlőasztalra. Majd jöhet a bevásárlás, az étel elkészítése, ami közben ezernyi dologról lehet beszélgetni. Jómagam sokat mesélek a gyerekeknek régebbi korok étkeiről, olyan jeles írókról, akik maguk is a konyhaművészet nagy hódolói voltak. Ilyenkor aztán sok érdekesség napirendre kerül. Ezekből is válogattam a könyvembe. Lévai Anikó szóba hozta a manapság oly divatos reformkonyhát, a bioétkezést is.

A titok nyitja

Öt gyermek egy asztalnál

„Parasztcsaládban nőttem fel. Szüleim földet műveltek és állatokat tartottak, szinte minden, ami az asztalra került, otthon termett a kertben vagy a tanyán. Kollégista koromban kóstoltam először zacskós tejet, mivel otthon mi azt a tejet ittuk, amit anyu fejt, a vasárnapi ebéd pedig abból a kakasból készült, amelyik reggel még a családot ébresztette. Hozzászoktam, hogy jó minőségű alapanyagokból, jóízű ételek kerüljenek az asztalra." – ír gyermek- és kamaszkoráról könyvében Lévai Anikó. A zárt családi közösségben felnőtt lánnyal aztán nagyot fordult a világ. A főváros forgatagában végezte el az ELTE jogi karát, 1983-ban megismerkedett Orbán Viktorral, 1986-ban kötöttek házasságot. Lévai Anikó is alapító tagja a Fidesznek, de a rendszerváltozást követő években nem vállalt aktív szerepet a nagypolitikában. Öt gyermek édesanyja: Ráhel 18, Gáspár 15, Sára 13, Rozi 6, Flóra 3 éves.  
– Megítélésem szerint ez korántsem azt jelenti, hogy olajjal nyakon öntött zöldségeket kellene mindennap rágcsálnia a családnak. A titok nyitja az alapanyagok kiválasztásában rejlik. Kerüljük a tartósítóval készült ételeket, s ha csak tehetjük, vagyis van egy kis kertünk, próbáljuk magunk megtermelni a zöldséget és a gyümölcsöt. Ha erre nincs mód, igenis legyünk válogatósak a piacon, alaposan nézzük meg, hogy mit teszünk a kosarunkba. Én egyébként szerencsésnek mondhatom magam, mert még mindig támaszkodhatom a falusi kapcsolataimra.

A húst anyukámtól visszük fel Budapestre, tehéntejet pedig Viktor falujában vásárolunk. Hogy aztán ebben a családi nagyüzemben mennyi segítséget kap férjétől?

– Az igyekezettel nincs semmi gond. Az már más kérdés, hogy napi kötelezettségei mellett végül is mennyi valósul meg a szándékból – mosolygott a könyv szerzője, aki a beszélgetés során mindvégig jó kedéllyel beszélt a főzésről, a gyereknevelésről és a családról. Amikor szóba hoztam, hogy a hatalmas siker mellett a könyv kritikái közé befészkelte magát a politika, így válaszolt:

A protokoll mögött

– Nézze, én nem vagyok politikai közszereplő. A könyvet nem olyan szándékkal írtam, hogy abból bárki politikai tőkét kovácsolhasson, mert nincsenek jobboldali ízek, ételek, mint ahogy baloldaliak sem. A könyvbe is csak annyi politikát engedtem, ami egy kis betekintés nyújt abba, hogy milyen protokollal kell szembesülnie egy miniszterelnöknek, az őt kísérő feleségének, milyen tapasztalatokra tehetnek szert útjaik során, amikor bepillantás nyernek más népek kultúrájába, így konyhakultúrájába is – tette hozzá Lévai Anikó.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A történelem írásbelikkel folytatódik szerdán az érettségi

A történelem írásbeli vizsgákkal folytatódik szerdán az érettségi. A diákok emelt és középszinten… Tovább olvasom