Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

NMHH: a Médiatanács továbbra is nyitottságáról biztosítja Neelie Kroest

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa már kétszer ajánlotta fel együttműködését a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos munkacsoportjának, ám érdemi választ erre még nem kapott - reagált az NMHH szóvivője arra, hogy a biztos kedden támogatásáról biztosította a Klubrádió vezérigazgatóját. A Médiatanács bízik abban, hogy a munkacsoport a magyar hatóság álláspontját is meghallgatja.
Kiricsi Karola az MTI-vel azt közölte: január elején az NMHH Médiatanácsa a sajtóból értesült arról, hogy a Neelie Kroes által alapított munkacsoport többek között arra keresi a választ, vajon ellentétes-e az európai uniós joggal a médiatanács azon döntése, amely szerint a Klubrádiótól már nem használhatja a 95.3 MHz-es budapesti frekvenciát.

Az NMHH a munkacsoport létrejöttének hírére reagálva azonnal felkereste az uniós biztos kabinetjét, és felajánlotta segítségét annak érdekében, hogy a csoport tagjai első kézből, a leghitelesebben tájékozódhassanak a kérdésben - mondta a szóvivő.

A magyar hatóság a személyes vagy írásos konzultációról szóló felajánlását múlt héten megismételte, amikor a biztos szóvivője megerősítette, hogy a munkacsoport a január 25-ei ülésén a magyarországi médiahelyzetről is tanácskozik. (Kroes ekkor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez írt levelében megismételte aggodalmait a médiapluralizmus és -szabadság magyarországi helyzetével kapcsolatban.)

Mint Kiricsi Karola közölte, érdemi válasz azóta sem érkezett az NMHH-hoz, a biztos szóvivője mindössze annyit közölt velük: megvizsgálják, hogyan tudják bevonni a magyar hatóságot a folyamatba.

A Médiatanács még mindig bízik abban, hogy az európai biztos a magyar hatóságot is meghallgatja, és nem csak az egyik féllel konzultál. Amennyiben ez megtörténik, akkor Neelie Kroes és munkatársai is meggyőződhetnek arról, hogy Magyarország jogállam, ahol nem lehet rádiókat betiltani vagy a rádióktól frekvenciákat elvenni - mondta a szóvivő.

Kiricsi Karola emlékeztetett arra is, hogy a Klubrádió frekvenciáját sem vette el senki, adása ma is fogható. A rádió engedélye 12 év után lejárt, a Médiatanács a frekvenciát a jogszabályoknak megfelelően, átlátható, világos feltételekkel megpályáztatta, és ezután hirdette ki a pályázat nyertesét. A döntés ellen a Klubrádió, a bírósághoz fordult jogorvoslatért. A hatóság döntésének alátámasztására minden formai és tartalmi adat rendelkezésre áll.

Neelie Kroes kedden találkozott Arató Andrással, a Klubrádió vezérigazgatójával, és megígérte neki: továbbra is arra bátorítja a magyar kormányt, hogy "demokratikus módon cselekedjen". Kroes keddi közleményében kitért arra, hogy a Klubrádió számos politikai és gyakran bíráló hangvételű kommentárt közöl, és csak 2011-ben nyolc helyi frekvenciáját vesztette el.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2012. január 25. 10:34
    „Minek tájékozódjon? Tájékoztatja őket Göncz Kinga a valóságról!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medgyessy Péter szerint a választók kényszerítik majd ki az ellenzék együttműködését

Medgyessy Péter úgy látja, a kérdés csak az, lesz-e olyan személyiség, aki köré csoportosulhatnak ezek az erők. Tovább olvasom