Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Nő a testi bántalmazás aránya

Általános tapasztalat, hogy nő a rosszul működő családok aránya. A családon belüli erőszak nem csupán fizikai, hanem lelki bántalmazást is jelent.
A társadalmi feszültségek, a létbizonytalanság, az át nem beszélt problémák következtében nő a családon belüli bántalmazások száma. Az esetek többségében ott van az alkohol, az egyik vagy mindkét szülő munkanélkülisége. A szenvedő alany legtöbb esetben a gyermek, aki nem tudja megvédeni magát. Tengerdi Antal, a Soproni Gyermekjóléti Központ igazgatója azt mondja, a munkatársaiknak minden olyan esetben be kell avatkozniuk, amikor ilyen erőszakot észlelnek, vagy a tudomásukra jut. – Hozzánk azok az esetek jutnak el, amikor bejelentés érkezik a családból vagy a környezetéből. Fontos tudni, a bejelentéseket nem lehet visszavonni, azaz minden esetben végig kell járni a hivatalos utat.
– Nem feltétlenül csak fizikai bántalmazásról van szó, ugyanilyen károkat okoz a lelki terror és az elhanyagolás is – folytatja az igazgató. – A gyermek feszülten, idegesen megy iskolába, ahol, lássuk be, nem biztos, hogy megoldást találnak a problémáira. Harmincan vannak egy osztályban, talán fel sem tűnik, hogy a diák egy rosszul működő családból érkezik. A családon belüli zavar megoldása, illetve enyhítése a gyermekjóléti szolgálat egyik feladata lehet. Minden esetben arra törekszünk, hogy a családon belül rendezzük a konfliktust. A gyermeket mindig gondozásba vesszük, de a családból való kiemelés a legvégső eszköz.
A családon belüli erőszak a rendőrségre is tartozik. Sok esetben fény sem derül rá, mert félnek a családtagok és nem mernek feljelentést tenni. Ilyenkor a bántalmazás a négy fal között marad. Amikor már rendőrségi ügy lesz, nehezebb a segítség. – Tévhit, hogy a rendőrség csak akkor avatkozik közbe, amikor már „vér folyik” – jelenti ki Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője. – Világtendencia, hogy nő az erőszakos bűncselekmények száma, így a családon belül is nagyobb méreteket ölt a testi sértés. Ez alól Sopron sem kivétel. Minden hozzánk érkező bejelentést komolyan veszünk, és az eseteket egyedileg vizsgáljuk ki. Amennyiben felmerül a jogsértés gyanúja, akkor szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményezünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ligabajnokság

labdarúgás

Győri ETO–Újpest 1–0 (1–0) Tovább olvasom