Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Nő az áfa, minden drágul

Július 1-jével emelkedik az áfa 25 százalékra, nő az üzemanyagok, az alkoholtartalmú italok és a cigaretta jövedéki adója, az üzemanyagoknál megszűnik a biotartalom szerinti adódifferenciálás. Körkép arról, hogy hol milyen mértékű lehet az árváltozás.
Még bő egy hét van az áremelést hozzó intézkedés bevezetéséig, így aki akar előrehozott vásárlásokkal készülhet fel körképünkből, az őt különösen keményen érintő termékek esetében.

A cigarettánál durva lesz a drágulás

A legnépszerűbb termékkategóriába tartozó cigarettáknál mintegy 37 forinttal nő egy doboz ára a július elsejével életbe lépő áfa- és jövedéki adóemelés miatt - mondta Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) elnöke az MTI-nek .Jelenleg ebben a kategóriában 550 forintba kerül egy doboz márkás cigaretta. Patai András ismertette: a jövedéki adó egy fix összegből és egy százalékos adóból tevődik össze.

Elmondta: ez év július elsejével 5 százalékponttal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, így a tételes adó az 1.000 szálankénti 8.265 forintról 8.405 forintra nő, míg a százalékos adó 28,3 százalék marad. Így a cigaretta minimális jövedéki adója 15.475 forintról 16.000 forintra emelkedik 1.000 szálanként jövő hónap elejétől. A jövedéki adó emeléséhez társul még az 5 százalékpontos áfaemelés, így a dohánytermékek adója összesen mintegy 10 százalékponttal nő július elsejétől - mondta Patai András. Hozzátette, hogy az Országgyűlés előtt lévő tervezet szerint 2010. január elsejétől további 10 százalékponttal nő ez az adóteher.

Kiszámíthatatlan a szesz ára

A szakemberek nem tartják pontosan kiszámíthatónak a szeszesital-piacon az áfa és a jövedéki adó emelésének hatását az árakra és a forgalomra.

A boroknál a hatás elenyésző lehet. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: önmagában a borforgalmazásban az áfaemelés nem jelent nagyobb gondot. Ez nem lesz lényeges hatással az árakra. Azt viszont már sérelmezte, hogy a kereskedők úgy mond le akarják nyeletni az áfát az termelőkkel. A jövedéki adó emelése csak a pezsgő esetében jelent jelentősebb tételt. Ez utóbbi árunál esetleg ez már a fogyasztói árakban is érzékelhető lesz - tette hozzá.

Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója arról beszélt, hogy az áfa- és a jövedéki adóemelése együttesen mintegy 10,7 százalékos áremelkedést okoz ebben a termékkörben. Ezt a gyártók már nem tudják kigazdálkodni, várhatóan fogyasztói áremelésre kényszerülnek. Mindehhez társul, hogy a jövedéki adó várhatóan a jövő év elején ismét emelkedik. Ez ismételt áremelést jelenthet.Mindez szerinte a fekete gazdaság arányát növeli majd. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jövedéki adó emelése után csökkent a legálisan forgalomba hozott mennyiség. A legolcsóbb termékeket vásárlók ugyanis a fekete piacon keresnek maguknak olcsó innivalót.

Ezzel ellentétes véleményt fejtett ki Piros László, Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke, szerinte sem az áfa-, sem a jövedéki adóemelés nem befolyásolja érdemben a magyar pálinkák árát. Több új főzde is most kezdte meg működését, ami a kínálat bővülését jelenti. Mindez pedig árversenyt eredményez, ami köztudottan árletörő hatású, így az adóemelésnél is nagy az esély, hogy azt nem érvémnyesítik a fogyasztói árakban.

Az üzemanyagoknál is biztos a 300 forint feletti ár

A gázolaj és a 95-ös benzin jelenlegi 267, illetve 290 forintos kiskereskedelmi átlagárát 18-19 forinttal növeli a július elsejei 5 százalékpontos áfa-, illetve az ezer literenként számított jövedéki adóemelés, s ezzel ismét beköszönt a 300 forint feletti benzinár.

A benzin literenkénti jövedéki adója 103,5 forintról 109 forintra nő, míg a gázolajé 85 forintról 90,5 forintra, azaz mindkét üzemanyag esetében 5,5 forinttal emelkedik a kiskereskedelmi ár. Az áfa 5 százalékpontos, 20-ról 25 százalékra történő növelése esetében ennél nehezebb kiszámolni a változást, mivel szinte benzinkutanként változik a kiskereskedelmi ár, s így az áfa abszolút összeghatása is más. Egy elvi kalkuláció szerint 282 forintos benzinárnál 47 forintról 60,1 forintra nő az áfa, míg 259 forintos gázolajárnál 43,2 forintról 55,4 forintra emelkedik. Ugyanakkor a hét második felében elindult világpiaci csökkenés mérsékelheti a hatást.

Visszafogottak lehetnek a kereskedelmi egységek

A kiskereskedelmi áruházláncok várhatóan nem építik be teljes mértékben termékeik árába a július 1-jei 5 százalékos áfaemelést - nyilatkozták egybehangzóan az MTI által megkérdezett társaságok képviselői. Hackl Mónika a Tesco szóvivője kiemelte: számos terméknél megpróbálják az áfa emelése előtti szinten tartani az árakat, így azok általában nem emelkednek az adóemelés előttinél magasabb szintre.

A szóvivő továbbá kizárta, hogy az áruházlánc az áfaemelésre hivatkozva burkolt, öt százalékosnál nagyobb áremelést hajtson végre valamely terméknél. Az új árakra az áruházlánc június 30-án este 11-órától reggel 6 óráig áll át, ezért ebben az időszakban a non-stop nyitva tartó áruházak is zárva tartanak - húzta alá Hackl Mónika. Hozzátette: a forgalom csökkenése az 5 százalékos áfaemelésnél várhatóan kisebb lesz, ez azonban az egyes termékek piacán változhat.

Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: több termék beszállítóival is egyeztetnek az árak csökkentéséről, annak érdekében, hogy ne a fogyasztók viseljék teljes mértékben az áfa emelés hatásait. Ennek eredményeként a CBA áruházaiban is lesz számos olyan termék, amelynek ára nem emelkedik az áfa emelés mértékével - fűzte hozzá. A kommunikációs vezető hangsúlyozta: elsősorban az alapvető élelmiszerek árát nem kívánják jelentősen emelni, mivel az áfaemelés leginkább a legkisebb jövedelemből élőket terheli.

Fodor Attila szerint az áfa emelés hatására ismét forgalom mérséklődéssel kell számolni, de ennek mértéke egyelőre nem megjósolható. Megjegyezte: a gazdasági válság hatására általában a kisebb üzletekben tapasztalták a forgalom visszaesését, míg a nagyobbak nem veszítettek forgalmukból.

A biztosítók nem emelnek árat

Júliustól a biztosítóknak ugyan többe kerül a megnövelt áfa miatt a kárkifizetés, de a jelenlegi piaci helyzetben inkább csökkentik az eredményüket, mint hogy díjat emeljenek - vélték az MTI által megkérdezett piaci szereplők.

A szakértők szerint hónapok óta lehet tudni, hogy július elsejétől 20-ról 25 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa, május mégis "katasztrófát" hozott az autókereskedőknek. "Elmaradt az előrehozott vásárlás, így ha továbbra is eladni akarnak, nem nagyon emelhetnek árat, és ez igaz az autókhoz kapcsolódó biztosítási szolgáltatásra is" - mondta Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja az MTI-nek. A biztosítóknál a nem életbiztosítási üzletágat, azon belül pedig az autó- és a lakásbiztosításokat érinti közvetlenül az áfaemelés. A gyors kárrendezések lényege a biztosító és a károsult ügyfél megállapodása egy fix összegben, itt nem szerepel az áfa, tehát a kifizetés sem lesz több - mondta Csurgó Ottó, aki a Groupama-Garancia Biztosítónál a nem életbiztosítási területek vezérigazgató-helyettese.

A számlás kárrendezéseknél a ráfordítás több lesz a megemelt áfa kulcs miatt, de díjat emelni csak a biztosítási évfordulón lehet, akkor pedig nem az adó mértéke, hanem a piaci helyzet a meghatározó, legalább is az autóbiztosításoknál - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. Rámutatott: a lakásbiztosításoknál más a helyzet, ott az éves inflációval automatikusan emelkednek a díjak, az inflációban pedig megjelenik az adóemelés is.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. maradando 2009. június 22. 14:39
  „40.
  Meg tudjuk csinálni! Húzzunk bele! Vagy el lehett innen menni ! Kérném szépen.”
 • 40. Logaritmus 2009. június 22. 11:25
  „Beszeljuk ra a munkanelkulieket, hogy ne kerjenek segelyt, az aruhazakat, hogy haszon nelkul aruljanak, az IMF-et, hogy ne kerjek vissza a kolcson adott penzuket, az embereket, hogy ne banjak, ha tobkremegy a Forint es a gazdasag, es akkor maris megusztuk az AFA emelest!!!”
 • 39. Horton 2009. június 22. 10:35
  „" Riri és Otaku "

  Nálatok a pont.....
  A " hülye " magyar meg csak tűri........de ezért is érdemeljük meg......”
 • 38. Riri 2009. június 22. 10:02
  „37.Otaku
  1.kit érdekel mi a ciki és mi nem
  2.egy fecske nem csinál nyarat,tehát vagy mindenki vagy senki”
 • 37. Otaku 2009. június 22. 09:52
  „@35 Riri:
  benyeli a .... magyar, mert ha tesz ellene valamit, akkor rögtön nácifasiszta csőcseléknek bélyegzik, az meg olyan ciki. Ezért inkább otthon csücsül, vagy az interneten adja ki mérgét, sok felkiáltójeles szólamokban, aztán másnap ugyanúgy telik az élet, mint előtte.”
 • 36. Otaku 2009. június 22. 09:45
  „Nagyon ügyes lépés, hogy úgy próbálják a nép torkán lenyomni a legújabb sarcot, hogy minden média a cigi/alkohol/benzin drágulását emeli ki, miközben elővesznek egy nagyobb áruházláncot, aki Teréz anyaként megigéri, hogy ők bizony nem nagyon emelnek árat... persze... jótékonyságáról voltak hiresek eddig is...

  Elképesztően pofátlan, ámde nagyon ravasz módszer.”
 • 35. Riri 2009. június 22. 09:32
  „Én helyeslem a cigaretta és az alkohol emelését,mert nevetséges,hogy olcsóbb mindkettő mint az élelmiszer!!!!
  Viszont az élelmiszer áfáját 5% -ra csökkenteném.
  Tök mindegy,mert ha a kenyér 500Ft/kg lenne azt is benyelné a "HÜLYE" Magyar.Tehát nem mást kellene hibáztatni hanem saját magunkat,mert ha nekünk nem jó a mostani helyzet hát lehetne! ez ellen tenni.(de nem úgy, hogy Mondjon le!)”
 • 34. pille 2009. június 22. 08:49
  „Ez még kérdés számodra? Mi várható-hát emelés!”
 • 33. Zsoltee0716 2009. június 22. 05:38
  „Nekem a tömegközlekedés árairól írjon basszus. helyi, helyközi-távolsági ott mi várható?”
 • 32. joy 2009. június 22. 04:19
  „Nem tudom, mi a francot hírdeti magát ÁFA csökkentéssel az ALDI?”
 • 31. nagypappa 2009. június 22. 04:17
  „Obama fizetése pontosan annyi mint a mi szeretve tisztelt MÁV vezérigazgatónké.
  Jut eszembe, mennyi állami támogatást kap a MÁV, 100 vagy 150 milliárdot?”
 • 30. floridaimagyar 2009. június 22. 03:34
  „A masik meg hogy nem kell alberletet fizetnie mert a Feherhazban lakik, a vilag legjobb kajait kapja napnta a vilag legjobb szakcsaitol ingyen a sajat hazaban, es Bill Clinton is (o is meg Obama is allati jo beszedeket szoktak csinalni, nagyon-nagyon-nagyon jol tudnak tomeghez beszelni, amiben Mr Gyurcsany nem volt a legjobb) - szoval Bill Clinton is beszedenkent (!!!) kap milliokat mint olajvallalatok eloadoja vagy kepviseloje. Obama csak a konyvebol keresett milliokat (dollarban) es ha emlekszel a kampanyara - az minden idok legeslegjobban megcsinalt kampanya volt - milliard dollarokat kapott ra - szoval mint eloado hihetetlen tehetsege van.”
 • 29. Mignon 2009. június 22. 02:34
  „Meg egy, kedves "floridaimagyar" baratom!

  Ha jol tudom, egy amerikai Elnök evente csak 1,5 millio Dollart keres hivatalosan.

  Te is tudod, hogy ezen minden Manager hülyere röhögi magat..........!

  De, az Elnöknek van (egy penzben ki nem fejezett) elönye:

  a "kapcsolatok"!!!!!!!

  Ami sok penzt hoz az elnökseg utan...............!!!!!!!!!

  Ez a lenyeg, ertsetek mar meg mindannyian!!!!
  Bajnai-tol Obamaig!!!!!”
 • 28. Mignon 2009. június 22. 02:06
  „Tudod, "floridaimagyar", valahol olvastam:

  "a mai politikusnak lenni = csöd"! Ertsd: semmi haszna.

  Haszna (profit) akkor lesz, ha mar en nem politikus leszek.........

  Letrehozok pl.: egy "Tanacsado Ceget",

  hivatkozva a jo nemzeti es nemzetközi összekötteteseimre..........!!!!!!!

  Ez a lenyeg!!!!!”
 • 27. floridaimagyar 2009. június 22. 01:45
  „Mignon - szoljal ha van uresedes, atugrok en politikusnak olyan fizetesert! :)

  maradando - hogyan tudod csokkenteni a kereskedelmi hasznot????? A lenyeg az hogy ha no az ado bar rovid tavon jo az allamnak mert tobb a bevetele de hosszu tavon az emberek kevesebbet tudnak es fognak varasolni, igy kevesebb lesz az igey es igy a termeles is es ez elobb-utobb gazdsagi visszaeseshez vezet. Ugyanigy igaz a kamatlabak novelese es az inflacio is - ez a harom a fo gazdsagot lassito tenyezo, es a kormany mindharmat jol alkalmazza hogy rosszabitsa a gazdasagot.

  a megoldas kulfoldi mukodotoke behozasa (kulfoldi cegek becsabitasa hogy gyartananak otthon magyar dolgozokkal), adocsokkentes, allami kiadas lecsokkentese, es tobb nam profilto allami cegek (MAV, egeszsegugy) privatizalasa lenne. Sajnos nem minden politikus tanult kozgazdasagtant -”
 • 26. Mignon 2009. június 22. 01:40
  „24-folytatasa:

  A havi 2.150,- Euro atlagert itt kell hetente 37,5 orat dolgozni!
  (Ez: hetfötöl-csütörtökig 8, penteken 5,5 orat).

  Igy, az oraber egy atlag polgarnak kijön (pl. ejszakai potlek nelkül, ami 25 %,
  vagy vasarnapi vagy ünnepnapi potlek = 100 % plusz!)

  normalisan, egy netto oraber = 13,20 Euro/orankent.

  Ebböl tengödünk mi itten!!!

  :):):):)”
 • 25. maradando 2009. június 21. 23:00
  „Az ÁFA %-os növekedésének arányában, arányosan csökkenteni kellene a kereskedelmi hasznot.Nem menne tönkre senki. Föleg nem a kisemberek. Kipróbálná valaki ?”
 • 24. Mignon 2009. június 21. 22:40
  „""foridaimagyar"!
  A nemet politikosok fizetese, (1,-Euru= 1,39 USD) :
  1. Bundeskanzlerin Merkel = 23.700,- Euro/havonta
  2.Miniszterek, szövetsegi szinten= 19.000,- Euro/havonta
  3.Parlamenti kepviselö (Bundestagsabgeordnete) = 8.500,-Euro/havonta

  Plusz juttatasok,kedvezmenyek,lakas,auto,soför,telefon,szemelyzet,testörseg,stb.

  Egy atlagos földi halando,normalis polgar= 2.150,- Euro/ho (netto!).”
 • 23. floridaimagyar 2009. június 21. 22:15
  „Mignon - itt nalunk sales tax-nek hivjuk, meg mindig csak 7%, nem tudtam hogy a nemeteknel is 19%. Ez a 25% azert allatira magas, hihetetlen. Szerintem ez sokkal jobban csokkenti az atlagemberek vasarlasi keppeseget es inkabb art a hosszu tavon mint segit mert igy kevesebb penz lesz a forgalomban a jovoben. Inkabb a kiadasokat kellene korlatozni - kivancsi vagyok mennyi ott egy politkus fizetese akik (ha jol emlekszem a regi szep idokben) meg csak fel sem mutatjak a kepuket amikor torvenyt vagy hatarozatokat kell hozni. Ha a politikusok teljesitmenybert kapnanak szerintem mind tonkremennenek.”
 • 22. Sziti 2009. június 21. 21:38
  „21.
  Te biztos mindent megtettél azért, hogy ne így legyen.
  Van nép, meg vagy te.
  A nép aki mindenért felelős, te meg magánszemély vagy.”
41 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb gyermek születik

Csaknem 2 százalékkal kevesebb gyermek született és a halálozások száma is emelkedett az első négy… Tovább olvasom