Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Nő lehetett az Iliász és az Odüsszeia szerzője?

Az Iliász és az Odüsszeia szerzője valószínűleg nő volt - állítja egy angol történész és nyelvész Homérosz újrafelfedezése (Rediscovering Homer) című művében.
Odüsszeusz és Kirké
Andrew Dalby szerint Homéroszt tévesen hozzák összefüggésbe a két epikus költeménnyel, a félreértés pedig a Homérosz élete című műben keresendő, amelyet tévesen Hérodotosz (i.e.484-425) görög történetírónak tulajdonítanak. Hérodotosz História című munkájában valóban említést tesz Homéroszról, de addigra a rejtélyes vak költő legendája már réges-rég polgárjogot nyert - állítja a brit tudós, aki úgy véli, a Homéroszra történő legkorábbi utalás Hérodotosz, vagy Pindarosz görög költő (i.e.522-442) műveiben arra enged következtetni, hogy a vak versfaragó i. e. 800 körül élhetett, az Iliászban és az Odüsszeiában szereplő földrajzi leírások alapján viszont az első mű i.e. 650 körül, a második pedig i.e. 630-ban, vagyis jóval Homérosz halála után keletkezhetett.

Bár a két epikus remekművön kívül nincs semmiféle konkrét adat, ami elvezethetne a szerzőhöz, Dalby biztos abban, hogy az Iliászt és az Odüsszeiát ugyanaz a személy írta, és az illető nő volt. Abból indul ki, hogy számos kultúrában a nőkhöz kötődött és kötődik a hagyományos szóbeli költészet megőrzése és továbbadása, a két műben pedig azt tartja bizonyítéknak, hogy a női szereplőket a szerző sokkal érzékletesebben jelenítette meg, s különösen színes személyiséggé formálta Pénelopét, Odüsszeusz feleségét. "Mikor a második remekmű megírásához fogott az ismeretlen költőnő rájött, hogy sokkal szélesebb olvasóréteghez szólhat, beleértve a nőket" - vélekedik Andrew Dalby. A brit történész ezzel magyarázza, hogy az Odüsszeiában sokkal kevesebb az erőszak, mint az Iliászban, viszont több az életkép.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnoki vendégek

Sportpolitika

A közelmúlt hazai világversenyein, a budakalászi öttusa… Tovább olvasom