Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Nobel-díjas tudós csatlakozott a Bolyai-díjhoz

Oláh György Nobel-díjas kémikus és John Lukács történész-író védnökként csatlakozott a Bolyai-díjhoz. Szerdán dönt az illetékes bizottság arról, ki kapja meg az elismerést. Idén egyébként meglepően sok, nyolc jelölés érkezett.
Az idei, ötödik Bolyai-díjátadó ünnepséget május 24-én tartják a Nemzeti Színházban, ott derül ki, ki kapja a magyar Nobel-díjnak is tekinthető tudományos elismerést. A gálán fellép a Sebő-Halmos duó, a Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszakának Hallgatói, a 40 éves Kaláka, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági.

A Bolyai-díjat külön tudományos területhez nem kötik, olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személy kaphatja, aki nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményt ért el a tudományos élet területén. Az alapítók szándéka szerint a mindenkori díjazottnak olyan tudósnak kell lennie, aki alapvetően Magyarországon éri el a világszintű kutatási eredményeit, és példakép a fiataloknak.

A díjról döntő független bizottság vezetője a mindenkori köztársasági elnök. A tagok közül hetet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke jelöl, további hetet pedig a Bolyai-díj alapítói delegálnak - hangzott el a Bolyai-Díj Alapítvány keddi tájékoztatóján Budapesten.

A Bolyai-díj az első jelentős magánkezdeményezésű tudományos elismerés Magyarországon 1945 óta, az ehhez kapcsolódó alapítványt 1998 májusában magánvagyonukból hozták létre neves magyar üzletemberek: Karsai Béla, a Karsai Műanyagipai vállalatcsoport tulajdonos-vezérigazgatója, Lantos Csaba, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, Somody Imre, a Pharmavit korábbi tulajdonos-vezérigazgatója és Várkonyi Attila kockázati tőke-befektető. A kezdeményezéshez csatlakozott Alexander Brody, író, szerkesztő, reklámszakember, a reklám világszövetség korábbi elnöke.

Az eddigi díjazottak: Freund Tamás agykutató (2000), Roska Tamás elektronikai mérnök-kutató (2002), valamint Bor Zsolt lézerfizikus (2004). Legutóbb, 2007-ben Lovász László matematikus vehette át az elismerést. A díjjal eddig 50 ezer euró járt. Az idei díjazott pedig már 100 ezer eurót vehet át május 24-én Sólyom László köztársasági elnöktől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: megszűnt a jobb- és baloldai megosztottság

Orbán Viktor szerint a pécsi időközi polgármesterválasztás eredménye megmutatta, hogy az országban… Tovább olvasom