Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nógrádi Zoltán: A magyarság géntérképe

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere Wass Albert Kard és kasza című regényéről beszél.
„Háromszor olvastam a regényt – mindháromszor más lelkiállapotban. Először gyanútlanul vettem a kezembe, azt hittem, egyszerű történelmi családregény, amely az Árpád-kortól napjainkig meséli el egy nemesi család történetét. A regény olyan nagy hatással volt rám, hogy sokáig nem akartam, nem mertem újra kézbe venni.

Amikor mégis optimista, életerős hangulatban újraolvastam, még több erőt adott. Harmadik alkalommal elkeseredve vettem a kezembe, és erőt adott akkor is. A regényben minden ember magára ismerhet, kívülről láthatja, hogy mi, magyarok hogyan szeretünk, hogyan gyűlölünk, hogyan hibázunk más népekhez fűződő kapcsolatainkban, és hogyan próbáljuk jóvá tenni azt. Megmutatja, hogy mi a szerepünk a világban, milyen színt viszünk az európai kultúrába.

Bár a történelem különböző módon hatott családjaink éltére, az érzéseink minden korban ugyanarra az útra viszik a magyarságot, a történelmi parancsszavak mindenhol fölismerhetővé tesznek bennünket, bárhová kerülünk, örömeink, küzdelmeink hasonlóak. A könyv nem más, mint a magyar sors géntérképe. A könyv üzenete: ha magyarnak születtél és szeretnél jó partnere lenni más népeknek, kétszer olyan okosnak kell lenned, mint másoknak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

pápai vereség

Hiába vezetett két góllal a Lombard FC Pápa, mégis 3–2-re kikapott hazai pályán a kétszeres… Tovább olvasom