Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Nőhet a készpénzfelvétel költsége a bankautomatáknál

A bankautomatákból (ATM) történő készpénzfelvétel költsége akár a szerződési feltételekben szereplő értéket is meghaladhatja. A pénzintézetek ugyanis általában limitálják a kiadható bankjegyek számát, a nagyobb címletek esetleges kifogyása után, így csak több tranzakcióval, drágábban vehető fel a kívánt összeg.
Miközben a bankok nagy figyelmet fordítanak a napi készpénzfelvételre, gyakran elfelejtik kondíciós listájukban feltüntetni az ATM-jeik pénzkiadási korlátait. Az ügyfél pedig csak nagyobb készpénzfelvétel esetén szembesül azzal, hogy több próbálkozással, vagyis a tranzakciós díj többszöri levonása árán juthat pénzéhez.

A bankautomaták nagy része húsz bankjegy kiadását engedi, ez - húszezres bankjegyet is feltételezve - 400 ezer forintos határt jelent. Vannak azonban olyan bankok, amelyek automatái - függetlenül az ügyfél kártyáján meghatározott, napi készpénzfelvételi limittől - egyszerre legfeljebb 200 ezer forint kiadását engedélyezik. Ide tartozik az MKB Bank és a CIB Bank is. Míg azonban az MKB kondíciós listájában kiemeli a tranzakciós limitet, a CIB Bank az általános szerződési feltételek között nem, csupán internetes honlapjuk pénztári szolgáltatásokról szóló tájékoztatójában említi meg ezt a technikai korlátot.

A pénzkiadó automaták korlátozott kapacitása több szempontból is érzékenyen érintheti a két bank ügyfeleit. Mindkét hitelintézet fix tranzakciós díjjal dolgozik (amely a tranzakciók számával emelkedik), valamint számos más hitelintézettel ellentétben, sem a CIB Bank, sem az MKB Bank nem szab meg kártyáihoz maximális, napi készpénzfelvételi korlátot.

De a piacot áttekintve több hitelintézet is elfelejti felhívni ügyfelei figyelmét erre az "apróságra". Így a 100 ezer, 300 ezer és 500 ezer forintos limitekkel dolgozó Raiffeisen Bank bankkártyákkal foglalkozó kondíciós listája sem tér ki a legtöbb automatánál meglévő, 400 ezer forintos limitre.

Az ATM készpénzfelvételi limiteket a bankok a technikai lehetőségek és a saját gyakorlati tapasztalataik alapján állítják be - közölte a lap kérdésére az Inter-Európa Bank (IEB). A felvételi limit ugyanis elsősorban az adott terminál típusától és a kiadónyílás kapacitásától függ. Az IEB-es automaták - a gyártó ajánlása szerint - egyszerre ötven bankjegyet képesek hiba és gyűrődés nélkül kiadni. Mivel a kondíciók általában a bankjegyek darabszámát korlátozzák, a legnagyobb címletű bankjegyek kifogyása után, a maximálisan kiadható öszszeg is csökken.

Olvasóink írták

  • 1. 123 2008. január 09. 14:37
    „nem tom mi a fasz,,.....a kérdésem:a világon mekkora volt a valaha kiadot legnagyobb cimletü bankjegy???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom