Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Női borászok zsűrizték a nedűket

Európa hét országából érkeztek zsűritagok a Vinofem 2006 elnevezésű női borbíráló versenyre.
Európa hét országából érkeztek zsűritagok a tegnapi, Vinofem 2006 elnevezésű női borbíráló versenyre, Csehországtól Románián át Belgiumig, hogy eldöntsék, női szemmel nézve melyik a legfinomabb nedű. A borbarát hölgyek nagy része nemcsak kóstolja és kritizálja, hanem készíti is „a hegy levét", többségüknek saját pincészete van. Persze nem ebből élnek – ez külföldön sem olyan egyszerű –, van köztük mérnök, orvos, festőművész, s egy nyelvet, a borokét, biztosan mindegyikük beszéli.

A pannonhalmi apátság tövében megrendezett versenyre idén először a vörös- és fehérborok, valamint rozék mellett pezsgők is érkeztek, s bár a megmérettetés helyszíne a Pannonhalma–Sokoróaljai borvidék szívében volt, a környékről mindössze egyetlen nyúli pincészet nevezett. Annál aktívabbak voltak a soproni borosgazdák, akik negyvennél is több mintát küldtek be, s nemcsak egymással, hanem több Franciaországból, sőt, Brazíliából küldött borral is meg kell küzdeniük az arany fokozatért.

Claudia de Bisschop Észak-Belgiumból érkezett, ahonnan saját elmondása szerint messzire kell utaznia igazán jó borért, az ottani klíma ugyanis nem igazán kedvez a szőlőtermesztésnek. Nem is nagyon dívik a borkészítés, a belgák így inkább francia nedűket kortyolgatnak.

– Bár a belgák ismerik és szeretik a jó italokat, a magyar borokról a legtöbben még csak nem is hallottak. Hiába nagyon jók, ha nem ismerik őket külföldön. Ehhez nagyon sok munka kell, mindenesetre viszek haza néhány palack kóstolót a barátaimnak – mondta két korty cserszegi fűszeres között az egyébként étterem-tulajdonos ítész, aki nem titkolja: mindig úgy kóstol, ahogy a vendégei tennék. Pk a finom, ámde megfizethető borokat kedvelik, különösen a száraz fajtákat.

A zsűritagok egész délelőtt a versenyre beküldött borokat ízlelgették, két fajta között egy-egy falat alma, sajt és kenyér semlegesítette a különböző aromákat. Szlovák Gabriella okleveles borbíráló, a verseny főszervezője szerint ma már egyre elfogadottabb, hogy a nők is bemerészkedtek a pincészetekbe, a szőlőkbe, s ahogy leülnek beszélgetni a borbarátok, már csak a szőlő leve a téma – nemtől függetlenül –, elméletben és „gyakorlatban" egyaránt. Ilyenkor, a nyári melegben elsősorban a könnyű, világos rozé, amely fiatal, egyéves borként kifejezetten üdítő.

S hogy másképp bírálnak-e a nők és a férfiak? Gabriella úgy véli, nagy különbség nincs, bár azt mondják, hogy a gyengébbik nem, lévén, hogy több időt tölt főzéssel, s a konyhában nap mint nap találkozik friss, aromás fűszerekkel, talán rutinosabb, mint a férfiak. Egy biztos: bárki kóstol, az elsődleges íz mellett a küllem, azaz a szín és a tisztaság – utóbbit vörösboroknál gyertya fényénél vizsgálják – is latba esik. Hogy a női zsűri mely borokat találta a legjobbnak, azt szeptemberben, a budapesti Bor- és Pezsgőfesztiválon hirdetik ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Zene-bona” tábor

Zene-bona tábort szervez a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenhárom fős… Tovább olvasom