Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Norvég támogatás

Norvégia 74,2 millió euróval támogatja a magyar gazdaságot, a pénzhez jutás szabályait a Magyar Közlöny legutóbbi számában tette közzé a kormány.
Norvégia még 2003-ban csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek célja az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belüli gazdasági és társadalmi különbségek csökkentése. Norvégia 2004. május 1. és 2009. április 30. között összesen 567 millió euróval járul hozzá a fejlesztéshez. Ebből Magyarországra 74,277 millió euró jut.
A Magyarország és Norvégia közötti megállapodás kiemelt területnek nevezi például a bíróságok megerősítését, a környezetvédelmet és a tudományos kutatást. A környezetvédelmen belül támogatott cél a megújuló, illetve alternatív energiák használata, a tiszta technológiák bevezetése és a környezettudatos nevelés. A támogatott célok között szerepel még – többek közt – az európai örökség megőrzése és a határon átnyúló együttműködés is.
A most megjelent kormányrendelet az igénylés technikáját tartalmazza, ez pedig nagyon hasonlít ahhoz, amely az uniós támogatásoknál is használatos.
A legkisebb támogatás 250 ezer, a legnagyobb 3 millió euró lehet projektenként. A pályázaton elnyerhető összeg nem haladhatja meg a projekt költségének 85 százalékát. A támogatás elosztása nyílt pályázaton történik.
A pályázatokat évente kétszer értékelik. Először két szakértő – egymástól függetlenül – mond véleményt, majd egy munkacsoport értékel és állítja sorrendbe a pályázatokat. A végső döntés azonban a norvég külügyminisztérium kezében van.
A támogatott projektekre ugyanazokat a közbeszerzési szabályokat kell alkalmazni, mint az uniós támogatással megvalósultakra. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom