Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között

Rossz a közhangulat, a válság megoldásának eddigi lépései nem győzték meg a közvéleményt. Ez az első alkalom, hogy a Jobbik támogatottsága a Szonda Ipsos mérésében meghaladja az SZDSZ-ét és az MDF-ét.
Januárban nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között, a Fidesz a választó korúak 32 százalékát, az MSZP 17 százalékát tudhatja maga mögött a Szond Ipsos szerint. Ez az első alkalom, hogy a Jobbik támogatottsága a Szonda Ipsos mérésében meghaladja az SZDSZ-ét és az MDF-ét - számol be az Index.

Rossz a közhangulat, a válság megoldásának eddigi lépései nem győzték meg a közvéleményt.

Ha most vasárnap lennének a választások, a választásra jogosultak körében a Fidesz 32 százalékot, az MSZP 17 százalékot kapna, derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet.

A részvételüket biztosra ígérő pártválasztók 61 százaléka a Fideszre, 28 százaléka az MSZP-re szavazna. Decemberben a kutatási adatok alapján az arány 57-32 volt. Az SZDSZ és az MDF a kerekített számok szerint 2 százalékon, a KDNP 1 százalékon áll, míg a Jobbik támogatottsága 4 százalékra nőtt.

A felmérés azt mutatja, hogy Magyarországon rossz a közhangulat, a magyar társadalom depressziós állapotban van. Az emberek 89 százaléka úgy érzi, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A politikai vezetőkkel szembeni súlyos bizalmatlanságot jellemzi, hogy a megkérdezettek 44 százaléka szerint a pártokat továbbra is a mostanihoz hasonló konfliktusok mozgatják a válság terheinek enyhítése helyett.

További 44 százalék úgy érzi, hogy a helyzet továbbromlik majd, a politikai ellentétek erősödnek. Összességében a felnőtt népesség kilenctizede úgy véli, a politikai elit nem a valóságos problémákra koncentrál, hanem egymás legyőzésére.

Az MSZP népszerűsége az elmúlt egy hónapban két százalékponttal esett vissza. Gyengült táboruk elszántsága is, alig valamivel több, mint fele részük (53 százalék) menne el most szavazni. A szocialista szimpatizánsoknak csak a kétharmada biztos abban, hogy a parlamenti választáson is erre pártra szavaz, míg a Fidesz-táboron belül több mint 80 százalék vélelmezi, hogy jelenlegi preferenciája kiállja a következő egy év próbáját.

Olvasóink írták

 • 13. dodó 2009. január 28. 21:42
  „"Csak annak a statisztikának hiszek, amelyiket én hamisítottam!" /W: Chuchill/”
 • 12. KolompárRómeó 2009. január 28. 20:25
  „Amúgy köztem és az ÖSSZES párt között már akkora a távolság, hogy a gravitáció elhanyagolható mértékben sem érzékelhető.”
 • 11. KolompárRómeó 2009. január 28. 20:23
  „1. hozzászólás ultra 2009.01.28. 13:03

  A keleti megyékben, ahol itt-ott 70-80-90% a kátrányos helyzetűek aránya, nem hinném, hogy a jobbikra olyan sokan szavaznának. Bár 2 fröccs, oszt mehet :)”
 • 10. dragboyz 2009. január 28. 18:16
  „Nekem még nagyapám mondott valamit, és most megosztanám! Amíg egy kenelben sok kutya közt két nagy van, addíg a kicsik haldoklanak vagy együttműködnek, a nagyok, meg elrettentik, azaz fölöslegessé teszik egymást! Csak a tiszta tenyészetből lehet összetartó falka! Míg korcsokat zárunk össze, addíg civakodás lesz!
  Érik már az igény egy új rendszerre, mejben se fidesz, se MSZP se pedig roma kiszolgáltatottság!!
  Sajtószabadság... hát igen, mindenki kaphat egy ferdített verziót a világról, de az igazat senki se tudja meg. Amíg a média nem segít az embereknek, addíg ez így marad ahogy van!”
 • 9. comet 2009. január 28. 18:02
  „Vajon a holnapi gombnyomogatósdi is tükrözni fogja ezt?”
 • 8. achilleus 2009. január 28. 17:46
  „2009-01-28 16:50
  A főügyészség szerint bűnszervezet tagjaként vett részt a kerületi ingatlanpanamában az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának szabad demokrata elnöke Gál György. Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét szerdán - folytatólagosan - gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség. A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben meggyanúsított bizottsági elnök a főügyészség szerint társtettesként, bűnszervezet tagjaként követte el a terhére rótt bűncselekményeket. (...)

  Én meg is nevezem a bűnszervezetet: SZDSZ”
 • 7. achilleus 2009. január 28. 15:25
  „Még Veres is megelőzi!!!
  2009-01-28 13:29
  Gyurcsány a kormány legnépszerűtlenebb tagja
  Gyurcsány Ferenc saját kormányának legnépszerűtlenebb tagja - derül ki a Nézőpont Intézet által a Heti Válasz számára készített januári közvélemény-kutatásból. Míg a lista első helyén végzett Gráf Józsefet a válaszadók 57 százaléka tartaná meg miniszterként, addig a kormányfőt csak a válaszadók 30 százaléka.
  Összességében elmondható, hogy azok a tárcavezetők, akik elsősorban szakterületük kérdéseiben nyilvánultak meg, nagyobb elismerésnek örvendenek: Gráf József mellett Göncz Kingát a válaszadók 52, Szekeres Imrét pedig 49 százaléka tartaná meg a kormányban. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc bizalmasait, illetve a válság során koptatott politikustársait csak 30-40 százalékuk őrizné meg miniszterként. Gyurcsányt 30, míg Verest 37 százalék tartaná a posztján. Érdekesség, hogy a válságkezelésben sokszor külön utat járó Bajnai Gordon is ez utóbbi csoport része: a megkérdezettek 59 százaléka leváltaná a gazdasági tárcavezetőt.
  (Nézőpont Intézet)”
 • 6. Mathiasking 2009. január 28. 15:05
  „Megjelent az új erő? Annyi bizonyos, hogy a régi arcok és polémiák kora lejárt. De azért ennyire nem lehet rossz a helyzet!”
 • 5. Elendur 2009. január 28. 15:03
  „Ultra!
  Nem akarlak elszomorítani, de ha megnézed a Ferencvárosi szavazás két fordulójának eredményét, akkor láthatod, hogy míg az első fordulóhoz képest a második forduló növekvő részvételével nőtt a Fidesz, MSZP tényleges és százalékos aránya, addig a jobbik százalékos aránya csökkent. Ha ez nagyobb növekedés esetén is érvényes -amit nem tudhatunk még- akkor 60 % körüli részvétel esetén a Jobbik nem kerülne be a Parlamentbe. Azaz a Jobbik szavazói már az első fordulóban elmentek nagy arányban szavazni, tehát minnél nagyobb a részvétel, annál kisebb a százalék, mivel nincs "tartalékjuk".
  Hogy pontossan mi a helyzet, azt az EP választások fogják megmondani, addig minden közvélemény kutatás, és minden találgatás fölösleges, szerintem...

  Tehát várjunk egy kicsit, hogy érdemben lehessen beszélgetni a 2010-es Parlamenti mandátum eloszlásról.

  Szép Napot!”
 • 4. jq 2009. január 28. 14:37
  „Azért tették be, hogy tudjuk, miért nem fogják megszavazni a kis pártok az előrehozott választásokat”
 • 3. madártej 2009. január 28. 13:38
  „Nagyon helyes. Kapaszkodis a fránya szadesz az ogy. székeibe, mint a pióca!”
 • 2. jurigeller 2009. január 28. 13:03
  „Végre egy jó hír. Csoda ,hogy le merte írni a Délmagyar.
  Hol vagytok most szoci,libsi főállású kommentezők?

  Szebb Jövőt!”
 • 1. ultra 2009. január 28. 13:03
  „Kicsit azért ferdítenek a közvélemény kutatók!

  Ha egy liberális kerületben a JOBBIK tudott 7-8 %-ot összeszedni akkor a keleti megyékben meglesz a 10-15%!!!

  De hiszem azt hogy az ország bármelyik megyéjében meglesz a 10%!

  SZDSZ országos szinten egy nagy rakás szar, pesten pedig csalódott mindenki!

  MDF egy kurva párt, egyszer ide egyszer oda nyal, táncol!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin lehet Pécs új polgármestere?

Már korábban is többen megkeresték ezzel kapcsolatban, de az MSZP-s politikus még nem döntött. Az… Tovább olvasom