Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nőtt a véradók száma

A nyári hónapokban országos szinten csökken a levett véregységek száma. Sopronban júniusban éppen ellenkezőleg történt: többen adtak vért, mint az azt megelőző hónapokban.
A Soproni Területi Vérellátó Intézethez több mint százezer lakos tartozik. Közülük rendszeresen mintegy tízezren adnak vért. A megyében két jelentős változás is történt: az átcsoportosítás következtében a vérkészítményeket idén januártól Győrben állítják elő, és emellett a soproni vérvételi körzet is nagyobb lett. Értelemszerűen ezzel a véradásszám is magasabb. Részben ennek is köszönhető a kedvezően alakuló nyári soproni vérhelyzet. Térségünk az országos átlaghoz képest mindig is kiemelkedő véradóbázisnak számít. A sokéves tapasztalatok alapján a nyári hónapokban kevesebben mennek el vért adni. A balesetek miatt viszont több készítmény fogy.
– A VOLT Fesztivál ideje alatt mindennap 12–20 óra között külön véradóbusszal várjuk a 18 évesnél idősebbeket – tájékoztatott dr. Prs Judit, a vérellátó megbízott főorvos vezetője. – Úgy gondoljuk, hogy ezen akciónk következtében júliusban is meglesz az átlag. A véradással túl azon, hogy több emberéletet megmentünk, a saját egészségünket is ellenőrizhetjük. A levett vért ugyanis megvizsgáljuk, bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azonnal értesítjük az illetőt.
Mint megtudtuk, a Sopronban levett vérből jut a budapesti kórházaknak is. Ez abból a szempontból érthető is, hiszen a vidéki betegek komolyabb operációit a fővárosban végzik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles… Tovább olvasom