Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Nőttek a háztartások forinthitelei és devizabetétei

Forintban eladósodni, devizában megtakarítani, ez a stratégia látható a Magyar Nemzeti Bank márciusi hitelintézeti statisztikájából.
Márciusban a háztartások 13 milliárd forinttal több forinthitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek. A devizahiteleknél viszont a törlesztések összege csaknem 28 milliárd forinttal meghaladta a felvett hitelek összegét, azaz ennyivel csökkent a devizahitelek állománya.

A betétállománynál fordított a helyzet: a forintbetétek állománya 131,5 milliárd forinttal csökkent, a devizabetéteké ugyanakkor 36,5 milliárd forinttal nőtt, ami összességében a betétállomány 95 milliárd forintos zsugorodását eredményezte.

A vállalatok magatartása nagyban hasonlít a háztartásokéhoz. A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 28,3 milliárd forinttal emelkedett, míg a devizahiteleinek állománya 187,9 milliárd forinttal csökkent.

Ebben a szektorban a forintbetét állomány 56,5 milliárd forinttal csökkent, míg a devizabetét állomány 49,3 milliárd forinttal emelkedett, így összességében 7,2 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A háztartások által felvett forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül 56 százalék volt márciusban (a lakáshiteleken belül 35 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 61 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 96 százalék) - áll a jegybank közleményében.

Az euróban mért átlagos hitelköltség mutató is csökkent februárról márciusra 9,1 százalékról 8,9 százalékra. Tavaly márciusban 9,5 százalék volt. A háztartások svájci frankban mért átlagos hitelköltség mutatója az utóbbi hónapokban 6,25 százalékon stagnált. Tavaly márciusban 7,6 százalékos kamatot regisztrált az MNB.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. április 30. 17:12
    „A gazdaság beindításához külső és belső források igénybevételére van szükség! Mondotta ezt Demján Sándor,kinek e véleménye olvasható a Magyar Hírlap internetes oldalán. Milyen igaza van, de sajnos azt nem mondta,hogy arra is szükség lenne,hogy visszakerüljön az országba az a néhány ezer milliárd,melyet az elmúlt 8 évben vittek ki az országból és akkor mindjárt nem lenne szükség annyi külső támogatásra.Akkor viszont a Magyarországon élő magyar állampolgárok élete is könnyebb lenne, de őszintén remélem, hogy az újonnan alakuló többségi kormány megtalálja annak módját, hogy vissza kerüljön a kimenekített több ezer milliárd és azok pedig akik kimenekítették oda kerüljenek ahová valók! Szabályos népellenes bűntett az, ami az elmúlt 8 év alatt történt,ilyet demokratikus berendezkedésű ország nem engedhet meg magának, és így nem is maradhat megtorlatlanul! Az ország nagyon várja felelősségre vonást és a népet el-és megnyomorítók szigorú megbüntetését, nem hogy még parlamenti alelnöki kinevezést is kapjon bárki is közülük!!Azonnali alkotmánymódosításra van szükség tehát,nem lehet,hogy büntetlenül megússzák több százezer ember tönkretételét és az ország hitelvesztését!!Remélem lesz oly bátor az új kormány,hogy ezt meglépi és megnyugtatja országa polgárait,hogy itt nem lehet büntetlenül hagyni tetteiket,még ha komoly állami pozícióban is voltak! / Gyurcsány, Lendvai, Kiss Péter és a többiek/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes UV-szűrés májusban

Közel 200 vizsgálati ponton ingyenes UV szűrésen és szaktanácsadáson vehetnek részt május végéig az… Tovább olvasom