Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Növekedési programot indítanak fideszes önkormányzatok

Növekedési programokat indítanak fideszes vezetésű önkormányzatok, hogy segítsenek átvészelni a gazdasági válságot a helyi kis- és középvállalkozásoknak - jelentette be a Fidesz önkormányzati tagozatának csütörtöki elnökségi ülése után Szita Károly.
A tagozat elnöke elmondta: a jövő évi költségvetési javaslat szerint az ideinél 32 milliárd forinttal kaphatnak kevesebbet az önkormányzatok az óvodák, illetve az általános és középiskolák működtetésérére. Ezért "háromszámjegyű" iskolabezárásra és még több munkanélkülire számítanak.

Rossz utat választott a miniszterelnök, a tervezett megszorítások a munkanélküliség további növekedéséhez vezetnek - mondta Szita Károly. Kaposvár polgármestere Gyurcsány Ferencet Gordon Bown-nal hasonlította össze, hangsúlyozva, hogy az angol miniszterelnök az állami beruházások előre hozását jelentette be, hogy munkát biztosítsanak a szigetország lakóinak.

A jövő évi költségvetési javaslat szerint az önkormányzatok körülbelül 150 milliárd forinttal kapnak majd kevesebbet, mint idén. Ennek legnagyobb tétele az a 32 milliárd, amit az oktatási intézmények működtetésére szánt keretből vesznek el. Ezért a Fidesz önkormányzati tagozata "háromjegyű" iskolabezárásra és még több munkanélkülire számít. Elvonnak a többi között a település-üzemeltetésre, a szociális és gyermekjóléti intézmények, valamint a többcélú kistérségi társulások működésére fordítható keretből is - sorolta Szita Károly.

A fideszes vezetésű önkormányzatok a gazdasági válság következményeinek enyhítése érdekében növekedési programokat indítanak. Kaposvár például összességében 12 milliárd forintnyi fejlesztést hoz előre, lehetőséget biztosít a helyi adók befizetésének átütemezésére és támogatja az új munkahelyeket teremtő beruházásokat A helyi kis- és középvállalkozások segítése érdekében hasonló lépéseket tervez Zalaegerszeg, Kecskemét és Hódmezővásárhely is. Kaposvár polgármestere szerint arra lehet számítani, hogy a fideszes vezetésű nagyvárosok csatlakoznak a programhoz.

Kérdésre válaszolva a polgármester azt mondta: kötvényt bocsátottak ki, és infrastruktúra-fejlesztési hitelt vesznek fel, hogy legyen pénze az önkormányzatnak a beruházások előre hozására, de ebben a helyzetben azt tartják a legfontosabbnak, hogy munkát tudjanak biztosítani az embereknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány már tudja, kik lesznek a válság vesztesei

A miniszterelnök szerint pár tízezer munkahely biztosan meg fog szűnni. A feldolgozóipari… Tovább olvasom