Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Növelik a begyűjtőhelyek számát

Magyarországnak hamarosan évente, lakosonként 4 kilogramm elektronikai hulladékot kell begyűjtenie.

Az európai uniós előírások szerint Magyarországnak 2008-ig kell felkészülnie arra, hogy évente, lakosonként 4 kilogramm elektronikai hulladékot gyűjtsön be. A téma különösen fontos. Nem csupán a takarékosság, de a környezetvédelem szempontjából is!

Ki fizeti meg az árát?

Múlt év augusztusától új elektronikai berendezés vásárlása esetén a kereskedők kötelesek visszavenni a használt, elromlott vagy egyéb okból hulladékká vált készülékeket a fogyasztóktól, és gondoskodniuk kell azok feldolgozásáról. A használhatatlanná vált eszközöket nemcsak azért nem szabad a háztartási hulladék közé dobni, mert veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladékkezelés (égetés, lerakás) során nem semmisülnek meg, hanem mert korábbi kötött állapotukból felszabadulva károsítják a környezetet.

Magyarországon évente 100–120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladék keletkezik, ám ennek jelenleg csupán mintegy 15 százalékát hasznosítják újra.  A hasznosítás költségeit a magyarországi gyártókra és az importőrökre hárítják a jogszabályok, vagyis a hulladékok kezelésének költsége ezeknek a cégeknek a pénztárcáját terheli. A kötelezettek munkáját segítendő – erre a területre szakosodott – közhasznú társaságok (kht.) jöttek létre, amelyek megfelelő díjazás ellenében átvállalják a hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokat az érintettektől. Tavaly az öt elektronikai kht. összesen 16,5 ezer tonna háztartási elektronikai hulladékot gyűjtött, ami 65 százalékkal haladja meg a törvényi előírást. Ennek okai elsősorban a lakosság kedvező hozzáállásában, valamint a másodnyersanyagok tartósan magas árában keresendők.

„Számítógép-szemét"

Magyarországon több mint hétmillió mobiltelefon és körülbelül 1,5 millió személyi számítógép, illetve egyre több laptop van mindennapi használatban. A számítógépek mintegy 80  százalékát  vállalatok és hivatalok használják. Az elhasználódott elektromos és elektronikus termékek mennyiségét évente 70.000–100.000 tonnára becsülik, de egyes számítások szerint ez az érték elérheti a 200.000 tonnát is. Hasonló mennyiségű potenciális hulladékot jelentenek a gyorsan elavuló mobiltelefonok is (becslések alapján a következő években csaknem 1 millió mobiltelefon és a hozzájuk tartozó, veszélyes hulladéknak minősülő akkumulátor válik feleslegessé). Biztosra vehető, hogy a következő években ugrásszerűen nő majd az elektronikai hulladék mennyisége, a gyorsan elavuló gépeket ma már a tehetősebb cégek 2–3 évente lecserélik, amortizálják.

Az elektronikai hulladékok minél nagyobb arányú visszagyűjtése érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tavaly az országos sugárzású televíziókban és a leglátogatottabb internetes honlapokon szemléletformáló kampányt indított, mely idén is folytatódik. A berendezések visszagyűjtésével kapcsolatos tájékoztatók a rendszerbe bevont mintegy 4500 szaküzletben is megtalálhatók.

Kereskedők, fogyasztók közös problémája

Térségünkben ezt a feladatot a győri székhelyű  Re-elektro Közhasznú Társaság látja el.  Orbán Csaba, a cég ügyvezetője tapasztalataikról beszámolva elmondta: a 2005 augusztusában életbe lépő törvényi szabályozás elég váratlanul érte a piaci szereplőket. A kezdeti problémák után azonban a kereskedők és a fogyasztók is megtalálták saját hasznukat a szabályozásból, hiszen azóta is naponta találkozhatnak a különböző csereakciókkal, amelyekhez jelentős árkedvezmény is párosul. Amit a szakember problémának lát, az a kötelezettek tájékoztatásával kapcsolatos.

A mai napig rengeteg olyan cég nem csatlakozott koordináló szervezethez, amelyeknek amúgy gazdasági érdekük is a csatlakozás, nem is beszélve arról, hogy jelentős bírság kiszabását kerülhetik el. A kht. ezért feladatul tűzte ki, hogy a begyűjtőhelyek növelése mellett új kötelezetteket is partnerei közt tudhasson, akiknek a termékdíjmentesség mellett szakszerű hulladékkezelési szolgáltatásokat is kínálnak. Fontosnak érzik továbbá, hogy a szelektív hulladékgyűjtés egyre inkább teret nyerjen a mi régiónkban is, amelynek népszerűsítéséhez egy reklámkampány kidolgozását már szakembereik el is kezdték. A témával kapcsolatosan bárki szívesen fordulhat hozzájuk kérdéssel a következő telefonszámon: 509-805, de részletes információkat találhatnak a cég tevékenységéről az interneten is a következő honlapon: www.-
reelektro.hu. Emellett a www.kvvm.hu/szelektiv internetes oldalon az érdeklődők további információkat kaphatnak az érdeklődők a korszerű hulladékgyűjtésről.

Uniós haladék a begyűjtésre

Hazánk egyébként korábban jelentős haladékot kapott az Európai Uniótól az elektromos hulladék begyűjtésével kapcsolatosan. A magyar ipari és szolgáltatási szféra ugyanis nem volt felkészülve az EU-csatlakozás követelményeinek teljesítésére, bár a
piacon már korábban megjelentek a hulladékhasznosításban érdekelt cégek.

Az újrahasznosítás terén egyelőre meglehetősen rosszul állunk: az évente keletkező 100–120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladéknak csupán mintegy 15 százalékát hasznosítják újra, ám 2008 végéig már 40 ezer tonnányit kell majd begyűjteni a kereskedőknek. Ennek teljesítése várhatóan nem okoz majd problémát, a kedvező tapasztalatok miatt ugyanis 2006-ban már 30 ezer tonna e-hulladék hasznosítására van remény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap

Farád. Nyílt napot rendez a helyi általános iskola március 6-án, hétfőn és 7-én, kedden. Az alsó… Tovább olvasom