Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Növelné a diplomás romák foglalkoztatási esélyeit az MSZP

Diplomás roma fiatalok állami intézményekbe és közhivatalokba való bejutását segítené az az országgyűlési határozat, amely valószínűleg még a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerül.
Az OGY-határozat értelmében az állami szektorban megüresedett állások bizonyos részét romák töltenék be. Az állami szerveknél való foglalkoztatást emellett egy önkéntes névjegyzék felállítása is segítené, amelybe a magukat romának vallók kerülnének be. Erről Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. A szocialista országgyűlési képviselő elmondta: jelenleg a határozat normaszövegét készítik elő, és ötpárti egyeztetést is kezdeményeztek az ügyben.

Teleki László a sajtótájékoztatón bejelentette az Összefogás Program elindítását, amelynek egyik fontos része a romák foglalkoztatásának segítése. Egy országgyűlési határozatot készítenek elő, amely a diplomás romák elhelyezkedését segíti az állami- és közszférában. E szerint a közhivatalokban és közintézményekben megüresedett álláshelyekre bizonyos hányadban diplomás roma fiatalokat vennének fel. Teleki László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kötelező kvótáról vagy pozitív diszkriminációról vagy szó, hanem ez egy esélykiegyenlítési program.

A Független Hírügynökség kérdésére a szocialista politikus elmondta: a tervek szerint a romák az összlakossághoz viszonyított arányukban töltenék be ezeket a megüresedett álláshelyeket, ami hozzávetőleg 7-8 százalék. 5-10 év alatt érhető el az a szint, amikor ennek megfelelően a köz- és állami szférában dolgozóknak 7-8 százaléka már roma lehet - tette hozzá.

Az OGY-határozat másik eleme egy olyan önkéntes névjegyzék felállítása, amelybe a magukat romának vallók kerülnének be, ezzel is segítve a közintézményeknél való foglalkoztatásukat. Az elmúlt tíz évben egyébként 10 ezer roma szerzett főiskolai vagy egyetemi diplomát.

Az MSZP-s képviselő arról is beszélt, hogy jelenleg a határozat normaszövegét készítik elő, és ötpárti egyeztetést is kezdeményeztek a témában. Várhatóan még a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerülhet az OGY-határozat.

Olvasóink írták

 • 10. 751510 2009. február 25. 19:11
  „Nyitott kapukat döngetsz. A mai flexsnake-el tökéletesen egyetértek.”
 • 9. StatusQuo 2009. február 25. 19:08
  „Határozottan tetszik Flexsnake hozzászólása! Tényleg gusztustalan!!!A SZKMUNKÁSOKNÁL MÁR 2ÉVE LÉTEZIK EGY OLYAN RENDELKEZÉSMISZERINT A ROMA SZÁRMAZÁSUT KELL!!!!ELSŐSRBAN ALKALMAZNI HA A KETTŐ KÖZÜL AZ EGYIK ROMA . A VÁLLALKOZOKNAK IS!”
 • 8. flexsnake 2009. február 25. 17:39
  „Hétköznapi példa:
  János nem szereti a cigányokat, őt többször átverték, kirabolták és ő úgy gondolja hogy előre látó, általánosít, nem rasszista. Nem lehet az mert nem fog hajtóvadászatot rendezni vagy köpködni. Ő a munkáját egyszerűen megválogatja hogy kire bízza. Nem szép dolog ha ezt úgy teszi hogy ránéz és ha fekete akkor nem alkalmazza.
  Nem szép, és talán kifogásolható is de joga van megválogatni kire bízza a munkáját.
  Imre egy igazgató, állami vállalatnál, ő hasonló elveket vall. Ő viszont megteheti ezt otthon, de nem a cégénél amit irányít. Imre rasszista. Akkor lenne a legnagyobb rasszista ha erőszakkal valakit azért venne fel mert kötelezik rá.
  Az esélyeket lehet növelni azzal hogy megismerjük a másikat. Ha a másik értékeit feltárjuk, erősítjük. Ha megismerem Lakatos Gáspárt aki elmondja milyen tervei vannak, hogyan és milyen feladatokat látott el, milyen tanulmányokat végzett, és megfelel. Örömmel fogom alkalmazni. Nem azért mert megmondták hogy kell, nem érdekel az sem hogy cigány. Az érdekel hogy mit tud. Ezt pedig akkor látom ha megismerem, ha betekintést nyújt a tehetségébe.
  Erőszakkal , szabályokkal, törvényekkel nem lesz kék a zöld.

  Érted már kedves hosszú szám barátom?
  A probléma itt a ,,kell" szón van. Nem kell senkinek mert a kell rossz dolog. A lehet viszont szép.
  Miért nem lehet a kecskét összezárni a káposztával?
  Alig van cigányzenész, olyan aki vonóval a kezében született.
  Miért nem gyüjt az OCÖ pénzt egy zeneiskolára? Olyan cigányzenészeket képezhetnének hogy egész európában mindenhol szívesen látnák őket egy előadáson. Miért nem lehet azokat az értékeket erősíteni amik ott vannak bennük? Kosarat fontak, olyan kézműveseik voltak régen hogy na. És most semmi nincs belőle.
  Ez a probléma. Megváltozott a felállás.”
 • 7. Otaku 2009. február 25. 17:36
  „bocsánat, nem "problémáját", hanem "programját" :D”
 • 6. Otaku 2009. február 25. 17:35
  „Ez kissé farizeus hozzáállás a maszop részéről, aki anno uralomra kerülésekor első intézkedései között nyírta ki az Orbánék cigányösztöndíjas problémáját. Így az akkori tizenvalahányezer helyett pár száz hely maradt csak...

  Gyomorforgató.”
 • 5. 751510 2009. február 25. 16:39
  „flexsnake

  Belőled kettő van? Kifejezetten szimpatikus a mostani hozzászólásod.”
 • 4. flexsnake 2009. február 25. 16:26
  „Kellet ez nektek?
  Erről beszéltem. Úgy látszik ma már kisebbségnek lenni egyenlő a kiváltságok birtoklásával. Cigány akarok lenni! Diplomás cigány akit kötelezően foglalkoztatnak, nem azért mert pozitív diszkrimináció... áááá... azért mert cigány vagyok!
  Cigány az aki annak vallja magát. Minden ember vallja magát cigánynak és akkor minden ember megkaphatja azokat a jogokat is. Mert ha én lopom az áramot, sittre vágnak, nem kapok 1misit villanyórára. Ha én lopok akkor szar alak vagyok de ha cigány lennék, csak megélhetési bűnöző. Az a ló már elszaladt. Átestek a túloldalára. Ez már fajvédelem ami egyenesen gusztustalan! Nem akarok hátrányból indulni és kikérem magam hogy hátrányba kerüljek azért mert fehér a bőrszínem!”
 • 3. cat49 2009. február 25. 16:23
  „"...a közhivatalokban és közintézményekben megüresedett álláshelyekre bizonyos hányadban diplomás roma fiatalokat vennének fel."
  Juj, miféle csúsztatás ez már megint?!?!?! Ez azt jelenti, hogy
  - nem romát nem vesznek fel, vagy azt, hogy
  - csinálnak megüresedést nekik, vagy azt, hogy
  - "sajnos nincs üresedés"?
  Mégis mi a fenét jelent!
  Arról nem is beszélve, hogy túl sok helyet nem kell csinálni, mert az általánost sem végzi el a többség. Akinek sikerül kitörnie a cigánysorból, azok meg szégyellik, hogy honnan jöttek, nem vállalják be szívesen. Ezek a cigány értelmiségiek inkább szívesebben asszimilálódnak, minthogy a pozitív diszkrimináció hajóján beevezzenek valahová, ahová egyébként is már bejutottak saját erejükből és tehetségükből.
  Szóval nem nagyon értem én ezt, magyarázza el valaki!”
 • 2. achilleus 2009. február 25. 16:12
  „"Teleki László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kötelező kvótáról vagy pozitív diszkriminációról vagy szó ..."
  Könyörgöm, akkor miről? Miért nem lehet nevén nevezni a gyereket? Igenis ez pozitív diszkrimináció, talán szégyellik, az USA-ban egyáltalán nem rejtették véka alá, hogy ilyen rendszert működtetnek. Inkább azt kellene értelmesen elmagyarázni, hogy ilyesmire miért van szükség.”
 • 1. 751510 2009. február 25. 15:57
  „A diplomás magyarokon ki segít???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem drágul a gáz áprilistól

Nem drágul a földgáz közüzemi ára április elsején, annak ellenére, hogy a Magyar Energia Hivatal javaslatának elkészülte óta romlott a forint-dollár árfolyam. Tovább olvasom