Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Növelné a kormány a lovas ágazat szerepét

Tavaly 9 ezerrel több ló volt Magyarországon, mint egy évvel korábban, az állomány jelenleg mintegy 74 ezer állatot számlál.
Évente 100-150 millió forintot fordít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tenyésztésszervezési feladatokra, ezen belül lótenyésztésre - a tárca pénteki tájékoztatása szerint erről Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára beszélt az ópusztaszeri Nyeregszemle elnevezésű rendezvényen.

Az adatok szerint tavaly 9 ezerrel több ló volt Magyarországon, mint egy évvel korábban, az állomány jelenleg mintegy 74 ezer állatot számlál. A kancaállomány 4 ezerrel emelkedett, számuk jelenleg 41 ezerre tehető - közölte a tárca.

A tájékoztatás szerint az államtitkár hangsúlyozta: a Nemzeti Vidékstratégia 2020 alapelveinek megfelelően a Nemzeti Lovas Program az állattenyésztésen, az állattartáson keresztül segít megőrizni és gyarapítani a vidéki munkahelyeket. Szervesen kapcsolódik a térségi nemzeti programokhoz, különösen a tanyás térségek átfogó fejlesztési programjához.

Czerván György emlékeztetett: a lovas ágazattal kapcsolatos teendők összehangolását miniszterelnöki megbízott végzi 2011 novemberétől. Horváth László vezetésével készül a Kincsem - Nemzeti Lovas Program.

A kormány célja, hogy a lovas ágazat gazdasági és társadalmi szerepe megnövekedjen - közölte az államtitkár. Hozzátette, az őshonos magyar lófajták jövőjét biztosítja, hogy a génmegőrzés, a biológiai alapok fejlesztése kiemelt része a vidékstratégiának. Az ország területének mintegy 10 százalékát kitevő, hozzávetőleg 1 millió hektárnyi rét és legelő hasznosításával a lóállomány tovább növelhető, megerősíthető a lovak egészségügyi állapota, és lendületbe hozható az elmaradott térségek gazdasága - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. május 18. 20:40
    „A lakosság a ló egy meghatározott alkatrészét már megtapasztalhatta:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól jön a kétforintos távközlési adó - percenként és üzenetenként

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament… Tovább olvasom