Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Növelnék az állami intézmények támogatását

Határozottan javulnak a felsőoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben – közölte Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) gazdasági és fejlesztési államtitkára a Magyar Rektori Konferencia budapesti ülésén. Gulyás Erika,

az oktatási tárca sajtófőnökének közlése szerint ez a számítás egyelőre csak a „tervezett számokon” alapul.
Závecz Ferenc ismertetése szerint az állami intézmények támogatása több mint 12 milliárd forinttal nő, ami mintegy hét százalékos növekedést jelent. A nem állami intézmények másfél milliárd forinttal számíthatnak többre, míg a hallgatói normatívákra plusz 5,4 milliárdot irányoznak elő.
A gazdasági és fejlesztési államtitkár beszámolt arról, hogy folyik a fejlesztési részhozzájárulás bevezetésének és a hallgatói juttatások átalakításának előkészítése, jelenleg a modellszámítások zajlanak.
Kitért arra, hogy a tárca fontolgatja a doktori képzésben is a tandíj újbóli bevezetését, ugyanakkor erről még nincs döntés.
Makkosi Tamás, a Doktoranduszok Országos Szövetsége képviseletében ezzel kapcsolatban kifogásának adott hangot, mondván, mintegy ezer nappali tagozatos doktoranduszt vesznek fel, s ez 200 millió forintos bevételt jelentene csupán összesen, s ezért nem látja indokoltnak a tandíj újbóli bevezetését.
Závecz Ferenc ugyanakkor azt mondta: van olyan intézmény, ahol önmagában ennyi folyhatna be a doktoranduszok által fizetendő tandíjból.
A felsőoktatási intézményekben működő gazdasági tanácsokról az államtitkár azt mondta: a legtöbb intézménynél jól alakul az együttműködés, az OKM azt javasolja, hogy vegyék igénybe a testületek tagjainak szakértelmét az egyetemek, főiskolák.
Az államtitkár szólt arról, hogy idén forráshiány miatt a tárca nem tudja megfinanszírozni az Educatio oktatási kiállítás 90 millió forintos költségeit. A tárca illetékese ezért egy olyan megoldást tart elképzelhetőnek, hogy ennek az összegnek a harmadát állja a minisztérium, s az intézmények is szerepet vállalnának például a standok felállításának költségeiben.
Závecz Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nem tervezik a műszaki, illetve természettudományos normatíva bevezetését.
Arról, hogy a felsőoktatásnál jövőre jelentkező többlettámogatást mire lehet fordítani, nem viszi-e el a kötelező béremelés, azt mondta: erre nem tud megnyugtató választ adni.
Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban folyó megbeszélések komoly béremelési kényszert eredményezhetnek – tette hozzá.
Azok a számok, amelyek szerint a jövő évi költségvetés az állami felsőoktatási intézmények támogatását több mint 12 milliárd forinttal növeli, a nem állami intézmények pedig másfél milliárd forinttal számíthatnak többre, egyelőre csak „tervezett számok” – közölte Gulyás Erika, az oktatási tárca sajtó-

főnöke. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarestben túl szerénynek tartják a román biztos feladatát

A román politikusok egy részének öröme nem teljesen felhőtlen az ország leendő uniós biztosának… Tovább olvasom